Menzo bijna twee weken in quarantaine in China: ‘Moet niet denken aan een jaar in de gevangenis’
Stanley Menzo liet zich bijna twee weken geleden vrijwillig opsluiten in een hotelkamer in Sjanghai. Het is een strikte voorwaarde om straks zijn werk in China als voetbaltrainer weer op te kunnen pakken. De 56-jarige oud-doelman telt de dagen af.
Delen per e-mail
Vooropgesteld, het gaat goed met hem. Dat wil Stanley Menzo benadrukken. ,,Nog twee dagen, dan zijn we eruit”, zegt Menzo door de telefoon. Al die tijd is hij niet van zijn hotelkamer gekomen in Sjanghai, de stad die de oud-international via Amsterdam en Osaka (Japan) bereikte.
Vrijdag gaat de reis verder naar Peking, waar Menzo sinds begin 2019 het belofteteam bij topclub Guoan leidt. ,,Veel spelers uit mijn team zitten nog in quarantaine, maar volgende week beginnen we met degenen die er zijn.”
Aanvankelijk zou er een trainingskamp zijn, nu beginnen ze gewoon in Peking op het eigen trainingscomplex. Waarvoor ze gaan trainen is nog niet helder. Hoewel het leven in China weer voorzichtig opstart, is het continu anticiperen op de regels van de overheid.
Uitzicht
,,Maar alles wat ik weet, krijg ik mee vanuit de media. Ik zit alleen maar binnen. Mijn uitzicht is al bijna twee weken hetzelfde. Ik zie wel mensen op straat, maar het is niet zo druk. Verder weet ik niet wat er buiten gebeurt.”
Natuurlijk mis je dingen. Vooral dat je kan doen wat je wilt doen
Dat ervaren is één van de dingen waar Menzo nu zo naar uitkijkt. Sinds hij terug in China is, zit hij in zijn hotel. Op zijn laptop voltooide hij al een cursus voor voetbaltrainers. ,,Ik heb ook genoeg afleiding. Ik red me wel. Ik kan lezen en films kijken. Daarnaast heb ik al wat trainingen voorbereid, maar ook presentaties. Alleen weet ik toch nog niet hoe en wat. De situatie is even onoverzichtelijk. Ik weet niet wat ik straks van mijn spelers kan vragen.”
De meesten spelers verblijven in Peking in quarantaine, precies zoals Menzo twaalfhonderd kilometer zuidelijker in die andere Chinese metropool tussen vier muren opgesloten zit. ,,Natuurlijk mis je dingen. Vooral dat je kan doen wat je wilt doen. Verder kan ik duizend dingen opnoemen, maar het is onderdeel van het proces.”
Menzo prijst zich nog gelukkig. Vlak voordat China de grenzen sloot, kon hij nog naar binnen. Op voorwaarde van twee weken eenzame opsluiting. Die zijn vrijdag voorbij en dat is volgens de voormalige Ajacied maar goed ook. ,,Het zijn maar twee weken, hoe zal het zijn als je een jaar in gevangenis moet zitten? Ik kan het me niet voorstellen, maar mag niet klagen.”
Dat doet Menzo dan ook niet. Ook niet als het eten weer voor zijn deur gezet wordt en hij het alleen mag oppeuzelen. ,,Het is anders dan ik gewend ben, maar ook daarin moet ik me aanpassen. Het is zoals het is. Je moet het doen met wat je krijgt aangeboden.”
Als sportman is het ook al behelpen. Menzo doet dagelijks wat oefeningen. ,,Want hardlopen kan niet. Al het contact is ook via de telefoon, die zit vaak in de lader. Ik gebruik hem meer dan normaal. Zo zorg ik dat ik de dagen goed doorkom en op hoogte blijf van wat in Nederland gebeurt. Ook krijg ik zo een klein beetje mee wat er in China speelt. Ik zit twee weken binnen, maar weet niet wat er buiten gebeurt.”
Bekijk hier een landkaart met interviews met sporters in het buitenland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Menzo in China van buitenwereld afgesloten: ‘Het eten zetten ze voor de deur’
Als een van de laatste buitenlanders is Stanley Menzo (56) China binnengekomen. De oud-doelman is trainer bij Beijing Guoan maar voordat hij weer het veld op mag, zit hij eerst twee weken in eenzame opsluiting. -
Waarom Sven Botman doelwit is van Europese topclubs én speculaties
Hij gaat voor 45 miljoen naar Liverpool, geldt als kandidaat bij Manchester United en heeft anders Inter en de Spurs nog. Ja, meerdere Europese topclubs informeerden al naar Sven Botman. En toch wordt een bult onzin verkocht over de 21-jarige verdediger die vanavond met Lille zijn voormalige club Ajax uit de Europa League hoopt te knikkeren. Hoe kan dat? -
Stanley Menzo keert terug naar China: ‘Benieuwd wat ik aantref’
In de meeste landen van de wereld is er vanwege het coronacrisis geen sport, maar in China verzamelen sporters en trainers zich weer om zich voor te bereiden op de herstart van de competities. Zo ook Stanley Menzo, die woensdag terugkeert naar het land waar de uitbraak van het virus begon. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
VIDEO
Stanley Menzo: Het is dubbel om nu naar China terug te gaan
Terwijl in Nederland met de dag meer maatregelen komen om het coronavirus te beteugelen, reist Stanley Menzo morgen terug naar de bron van de ellende: China. ,,Daar is het nu veiliger.” -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMVideo
‘Gio’ kan nu écht beginnen in China: ‘Na de zorgen om mij is het nu andersom’
Giovanni van Bronckhorst tekende begin januari een contract bij Guangzhou R&F in China, toen het coronavirus daar net was uitgebroken. Nu lijkt hij een kleine achtduizend kilometer veiliger te zitten dan in Europa. ,,Alles is hier weer open.’’