Volledig scherm
© AFP

Mesut Özil stopt als Duits international na rel om Erdogan

Mesut Özil stopt per direct als international van Duitsland. Dat heeft de 29-jarige spelmaker vanavond laten weten via een uitgebreid statement op Twitter. ,,Ik ben altijd trots geweest om voor Duitsland te spelen, maar ik voel me nu gediscrimineerd en niet gerespecteerd door de Duitse voetbalbond. Daarom heb ik dit moeilijke besluit genomen."

Özil was goed voor 23 doelpunten en 40 assists in 92 interlands voor Duitsland, waarmee hij in 2014 wereldkampioen werd. Op het afgelopen WK strandde hij met Duitsland al in de poulefase van het WK in Rusland. Özil kreeg tijdens en na het WK veel kritiek in de Duitse pers, maar ook vanuit de Duitse voetbalbond. Dat kwam echter vooral door zijn ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Londen, een maand voor het WK. Ook İlkay Gündoğan, een andere Duits international met Turkse roots, was daarbij aanwezig.

De geëmotioneerde Özil is nu helemaal klaar met de Duitse voetbalbond en heeft besloten om, met pijn in zijn hart, op 29-jarige leeftijd zijn interlandloopbaan te beëindigen. In zijn lange statement op Twitter uit de spelmaker van Arsenal vooral kritiek op bondsvoorzitter Reinhard Grindel. ,,Onlangs zei hij opnieuw dat ik mijn reden om met Erdogan op de foto te gaan uit moest leggen in de media, ook al hadden we voor het WK in Berlijn al afgesproken dat we hier een punt achter zouden zetten," schrijft Özil. 

,,Ik zal niet langer de zondebok zijn voor iemand die niet in staat is om zijn werk goed uit te voeren. Ik wist dat Grindel me uit het team wilde hebben na die foto met Erdogan," vervolgt Özil. ,,In de ogen van Grindel en zijn supporters ben ik een Duitser wanneer we wedstrijden winnen, maar een immigrant wanneer we verliezen. Ondanks dat ik belasting betaal in Duitsland, donaties doe aan Duitse scholen en met Duitsland wereldkampioen ben geworden in 2014, word ik nog steeds niet geaccepteerd in de samenleving. Ook sommige sponsors en zelfs mijn oude school hebben mij geweigerd vanwege mijn foto met Erdogan, de president van mijn vaderland. Dat doet me ontzettend veel pijn."

Eerder vandaag liet Özil in een statement al weten dat zijn ontmoeting met Erdogan niet over politiek ging, maar over voetbal. Özil maakte ook de vergelijking met Lukas Podolski en Miroslav Klose, waar hij mee samenspeelde in de nationale ploeg. ,,Zij werden nooit Duitse Polen genoemd, maar ik wel Duitse Turk. Is dat omdat het Turkije betreft? Of is het omdat ik moslim ben? Ik ben geboren en opgeleid in Duitsland, dus waarom accepteren mensen niet dat ik Duits ben?''

Kijk hier naar een mooi doelpunt van Özil:

Mesut Özil (@MesutOzil1088) | Twitter

The latest Tweets from Mesut Özil (@MesutOzil1088). Football player for @arsenal & @DFB_Team. England

İlkay Gündoğan en Mesut Özil met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een maand voor het WK.
Volledig scherm
İlkay Gündoğan en Mesut Özil met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een maand voor het WK. © AFP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© Getty Images
  1. Icardi 50, Werner 60 miljoen, de miljoenen vliegen de deur alweer uit

    Icardi 50, Werner 60 miljoen, de miljoenen vliegen de deur alweer uit

    De coronacrisis zou een tijd voor bezinning zorgen. Ethisch zou het onverantwoord zijn voor clubs om nog veel geld neer te tellen voor spelers terwijl supporters door de crisis in financiële problemen zijn geraakt, riepen de experts. Maar het is pas begin juni en Mauro Icardi is al voor 50 miljoen door Paris Saint Germain overgenomen van Internazionale en Chelsea zou op het punt staan om Timo Werner voor 60 miljoen over te nemen van RB Leipzig.