©️ @oranjeleeuwinnen X @arsenalwfc // @evertonwomen 🔶🔸🔶 . . . @jillroord // @kikavanes // @daniellevddonk // @inessakaagman // @viviannemiedema

901 Likes, 25 Comments - Kunjan Malde (@kmaldephoto) on Instagram: "©️ @oranjeleeuwinnen X @arsenalwfc // @evertonwomen 🔶🔸🔶 . . . @jillroord // @kikavanes //..."

Miedema blijft imponeren in Engeland: ‘Bijna elke kans is raak bij haar’

ReportageVijf internationals van Oranje stonden zondagmiddag tegenover elkaar in Southport, waar het vrouwenteam van Arsenal met 1-3 won van Everton. Vivianne Miedema (23) maakte haar 200ste clubgoal in 215 duels. ,,Haar cijfers zijn indrukwekkend", zegt verdediger Kika van Es. 

Met aanvallende middenvelders Daniëlle van de Donk (28) en Jill Roord (22) in haar rug nam Miedema het op tegen verdediger Kika van Es (28) en middenvelder Inessa Kaagman (23) van Everton. Het vijftal was al goed voor 308 interlands en dus was bondscoach Sarina Wiegman een van de ruim 500 toeschouwers in Southport, dertig kilometer ten noorden van Liverpool. 

Volledig scherm
Kika van Es geeft instructies tijdens Everton - Arsenal. © Getty Images

Van Es nam het voor het eerst in jaren weer op tegen Miedema, maar kon niet voorkomen dat ze opnieuw scoorde. ,,Ze kreeg drie of vier kansjes, maar dat zijn bij haar meteen twee goals. Vivianne is zo zuiver in haar afronding. Of het nou met links, rechts of haar hoofd is, alles gaat op doel. Haar cijfers zijn indrukwekkend, zeker als je weet dat ze niet eens penalty’s neemt”, zegt Van Es.

Zelf haalt Miedema er haar schouders over op. ,,200 goals? Oh, zou kunnen hoor. Ik ben zelf nooit met dat soort cijfers bezig. Ik ben blij dat we gewonnen hebben en dat ik belangrijk kon zijn voor mijn team”, zegt de topscorer aller tijden van Oranje met 69 goals in 87 interlands. Miedema scoorde dit seizoen alweer 26 keer in 16 wedstrijden voor Arsenal, waarmee de beste voetbalster in Engeland haar totaal van vorig seizoen (31 goals in 28 duels) al bijna voorbij is.

Weinig publiek

Volledig scherm
Vivianne Miedema. © BSR Agency

Haar tegenstander Van Es is bezig aan haar eerste seizoen bij Everton. ,,We hebben vorige maand Liverpool nog verslagen op Anfield, dat was heel gaaf. Hopelijk kunnen wij snel gaan spelen in een nieuw stadion vlakbij Goodison Park, zodat er meer Everton-fans naar onze wedstrijden komen. Hier in Southport komt er helaas niet zo veel publiek, maar we zijn het uit de beginjaren van onze carrières allemaal gewend om voor kleine toeschouwersaantallen te spelen. Bij de wedstrijden die we in grote volgepakte stadions spelen probeer ik gewoon extra te genieten.”

Slaapstadje

Quote

De eerste seizoens­helft was goed, maar met City en Chelsea als achtervol­gers kunnen we ons weinig fouten veroorlo­ven

Daniëlle van de Donk

Het vrouwenteam van Arsenal trekt gemiddeld zo’n drieduizend toeschouwers naar Borehamwood, een slaapstadje ten noordwesten van Londen. Het vrouwenteam van The Gunners draait weer een uitstekend seizoen. Van de twintig wedstrijden zijn er achttien gewonnen en werd alleen verloren bij Chelsea (2-1), dat samen met Manchester City de belangrijkste kandidaat is om Arsenal van titelprolongatie af te houden in de FA Women’s Super League. 

Het doelsaldo van Arsenal is dit seizoen al net zo indrukwekkend: 73-6. ,,Mooi dat we het jaar 2019 zo hebben afgesloten, want het was een topjaar met het kampioenschap met Arsenal en het WK in Frankrijk. De uitwedstrijd bij Everton is altijd tricky, op een zwaar veld tegen een fysiek sterk team”, zegt Daniëlle van de Donk. 

Metrostations

De aanvallende middenvelder uit Valkenswaard is bezig aan haar vijfde seizoen bij Arsenal, waar ze ook veel wordt ingezet voor commerciële activiteiten. Afgelopen zomer was haar gezicht in alle metrostations in Londen te zien, stralend in het nieuwe shirt van Arsenal. Van de Donk is zowel op als naast het veld volledig op haar plek in Engeland. ,,We willen dit seizoen ook ver komen in Europa, maar de league opnieuw winnen is het hoofddoel. De eerste seizoenshelft was goed, maar met City en Chelsea als achtervolgers kunnen we ons weinig fouten veroorloven. Nu eerst een weekje vakantie, daar zijn we allemaal wel aan toe. Na het WK zijn we maar kort vrij geweest en na dit seizoen wachten alweer de Olympische Spelen, dus dit is een goede kans om even bij te komen.‘’

SQUAD GOALS: 💯 @adidasoriginals @adidasfootball #HereToCreate

13.3k Likes, 60 Comments - Arsenal Women (@arsenalwfc) on Instagram: "SQUAD GOALS: 💯 @adidasoriginals @adidasfootball #HereToCreate"

Volledig scherm
Arsenal juicht na weer een goal van Miedema (l). © Getty Images
Volledig scherm
Daniëlle van de Donk . © Getty Images