Nederlanders in Premier League worden schaars na Brexit
Als er een Brexit (in welke vorm dat dan ook zal zijn) komt, sluit die de weg naar de Premier League voor Nederlandse voetballers in de toekomst grotendeels af. Alleen talenten van de buitencategorie maken aanspraak op een contract.
Delen per e-mail
Door Geert Langendorff
De tirade van Neil Warnock over Brexit van afgelopen weekeinde had veel weg van een absurdistische sketch. Alsof niet de trainer van Cardiff City maar een typetje van komiek John Cleese tijdens een persconferentie voor een bord met ‘Visit Malaysia’ zijn licht liet schijnen over de politieke situatie in het land. De EU en de rest van de wereld konden de ‘kolere’ krijgen. Op eigen benen wachtte Engeland volgens hem gouden tijden.
Critici zetten Warnock snel weg als een bejaarde ezel, maar hij had wel een punt. Het Engelse voetbal gaat profiteren van een vertrek uit de EU. Om de financiële schade tot een minimum te beperken ligt een grotendeels uitgewerkt plan klaar. Voetbalbond FA wil de markt volledig opengooien. Voor spelers uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika gelden dan dezelfde regels als nu voor Europeanen. De huidige restricties vallen weg.
Voor Nederlandse voetballers lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Toch zal er veel veranderen in de beoogde situatie. Alleen absolute uitblinkers mogen dan nog hopen op een carrière in de Premier League. De rest moet zich richten op de competities in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. De kleine lettertjes in het door Neil Warnock toegejuichte voorstel zitten vol met manshoge obstakels.
Concurreren met Brazilianen
De Premier League wil volledig af van het puntensysteem op basis waarvan niet-EU-spelers een werkvergunning krijgen. Uruguayanen, Brazilianen en Argentijnen hoeven niet langer een vaste waarde in hun nationale ploeg te zijn, in de Champions League te spelen of een bepaald bedrag te verdienen om als ‘exceptioneel talent’ te worden aangemerkt. Nederlanders krijgen er wereldwijd zodoende gigantische concurrentie bij.
Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum behoren bij koploper Liverpool tot de beste spelers in Engeland, maar kan hetzelfde gezegd worden van modale profs als Jaïro Riedewald (Crystal Palace), Juninho Bacuna (Huddersfield Town) en Michel Vorm (Tottenham Hotspur)? Straks kunnen clubs op alle continenten scouten om voor hetzelfde bedrag (of minder) een back of doelman te halen. Als Nederlander heb je als Europeaan geen streepje voor meer.
Tekst gaat verder onder de foto...
Minder buitenlanders
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg de Premier League en voetbalbond FA om samen aan een Brexit-plan te werken. In grote lijnen zijn ze akkoord, al zit er een adder onder het gras. De FA wil in ruil voor zijn goedkeuring het aantal Engelse spelers in de selecties drastisch verhogen. Van acht naar twaalf op een selectie van 25 man. Het Cardiff van Warnock voldoet hier als een van de weinige clubs al aan.
De voorwaarden aan deze homegrown players gaan op de schop. Nu mogen buitenlanders die voor hun 21ste drie jaar in Engeland hebben gevoetbald, worden meegeteld. Spelers als Tim Krul, Patrick van Aanholt en Nathan Aké gelden daarom als ‘Brits’. Waarschijnlijk wordt die leeftijdsgrens teruggeschroefd naar achttien jaar. Deze beoogde wijzigingen werpen een drempel voor Nederlanders op.
Clubs kunnen het zich dan niet langer veroorloven zomaar een gok te nemen met een spits of een centrale verdediger van een team uit de Eredivisie. Zeker in de top, waar ploegen als Manchester City en Chelsea al over het maximale aantal buitenlanders beschikken.
Verbod op het vastleggen van minderjarigen
Als Groot-Brittannië op 29 maart uit de EU stapt, mogen Engelse clubs niet langer spelers onder de achttien jaar aantrekken. Als EU-lid ontsnapt de Premier League aan de FIFA-regel die dit verbiedt. Toptalenten als Ki-Jana Hoever (16), die vorige week zijn debuut maakte voor Liverpool, kunnen in de toekomst niet meer worden gekaapt van Ajax, Feyenoord en PSV. Dit lijkt alleen in theorie gunstig voor de Eredivisie.
Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus nemen de rol van de Engelse stropers waarschijnlijk naadloos over. Het maakt de kans op een loopbaan in de Premier League nog moeilijker. Patrick van Aanholt en Nathan Aké kwamen via de academie van Chelsea bij respectievelijk Crystal Palace en Bournemouth terecht. Nederlanders, zolang onderdeel van het meubilair, worden in de Premier League straks een schaars goed.
Verder in het nieuws
-
Janssen kan niet spelen op WK in Qatar door kuitblessure
Slecht nieuws voor Vincent Janssen. De 25-jarige spits moet het WK voor clubs in Qatar aan zich voorbij laten gaan vanwege een spierblessure in zijn kuit, die hij afgelopen zaterdag opliep. -
Basacikoglu laat contract bij Kayserispor ontbinden: ‘Ben vals beschuldigd’
Aan het verblijf van aanvaller Bilal Basaçikoglu bij de Turkse club Kayserispor is een einde gekomen. De 24-jarige vleugelspits, geboren in Zaanstad, heeft zijn contract laten ontbinden. Basaçikoglu had een conflict met de clubleiding, zo onthult hij op Instagram. -
Deschamps tot en met WK 2022 bondscoach Frankrijk
Didier Deschamps blijft tot en met het WK voetbal in 2022 bondscoach van het Franse voetbalelftal. Volgens diverse Franse media heeft de bond een akkoord bereikt over contractverlenging van de 51-jarige Deschamps, die in 2018 met Frankrijk de wereldtitel veroverde. -
Deschamps tot WK 2022 bondscoach van Frankrijk
Didier Deschamps blijft tot en met het WK voetbal van 2022 bondscoach van het Franse voetbalelftal. De Franse bond FFF meldt een akkoord bereikt te hebben over contractverlenging van de 51-jarige Deschamps, die in 2018 met zijn land de wereldtitel veroverde. -
Zieke Bologna-trainer Mihajlovic krijgt ereburgerschap
Sinisa Mihajlovic krijgt binnenkort het ereburgerschap van de Italiaanse stad Bologna. De trainer van Bologna heeft leukemie en onderging vorige maand een beenmergtransplantatie. ,,De positieve instelling en manier waarop hij omgaat met de ziekte is een voorbeeld voor velen”, zegt burgemeester Virginio Merola van de Italiaanse studentenstad.
-
Tadic weigerde megabod uit China: ‘Ik voel me rijk van binnen’
Dusan Tadic kreeg afgelopen zomer een zeer lucratieve aanbieding om in China te gaan voetballen, maar legde die naast zich neer. Dalian Yifang wilde 42 miljoen euro betalen aan Tadic voor drie seizoenen. ,,Het was een 'crazy' bod, maar geld is niet alles. Geluk kan je niet kopen, ik voel me rijk van binnen", zegt de Servische aanvaller van Ajax in een interview met The Guardian. -
Wereldelftal Jij bepaalt: wordt het Ziyech of gewoon Messi?
Het voetbaljaar leverde weer zo veel moois op. Het swingende Liverpool, dat de Champions League veroverde. Ajax, dat maar net een finaleplaats misliep. Oranje, dat bijna de eerste Nations League won. Op deze site vragen wij je hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2019. Welke elf spelers zou jij opstellen? En welke trainer moet deze ploeg leiden? Stemmen kan vanaf nu tot en met 31 december. De uitslag verschijnt vervolgens online. -
Rusland kan mogelijk wel 'neutraal' naar WK voetbal 2022
Als de Russische voetballers zich plaatsen voor het WK van 2022 in Qatar, kunnen ze daar alleen onder neutrale vlag aan meedoen. Dat vertelde voorzitter Jonathan Taylor van de onderzoekscommissie van de mondiale antidopingorganisatie WADA in Lausanne, waar zijn organisatie de Russische sport voor vier jaar schorste vanwege grootscheepse dopingfraude.