Volledig scherm
Feest bij de Oekraïnse spelers. © REUTERS

Oekraïne plaatst zich voor EK ondanks jubileumgoal Ronaldo

Oekraïne heeft zich glorieus geplaatst voor het EK van komende zomer door thuis met 2-1 te winnen van Portugal. Na Polen, België, Rusland en Italië is de ploeg van bondscoach Andrij Sjevtsjenko het vijfde land dat zich daarmee verzekert van het eindtoernooi.

Roman Yaremchuk en Andriy Yarmolenko brachten Oekraïne in Kiev voor rust comfortabel aan de leiding. In de 72ste minuut werd het nog even billenknijpen voor de thuisploeg, dat aan een gelijkspel genoeg had gehad voor plaatsing. Taras Stepanenko kreeg de rode kaart en Cristiano Ronaldo benutte de gegeven strafschop. Het betekende de 700ste goal van de 34-jarige Portugees in zijn loopbaan als profvoetbeller.

In de slotfase kreeg Portugal nog enkele levensgrote kansen op de gelijkmaker, maar de Oekraïners ontsnapten miraculeus en wisten de overwinning over de streep te trekken. Met het indrukwekkende aantal van 19 punten uit 7 kwalificatieduels mogen daarmee de tickets voor komende zomer geboekt worden. Het is de derde keer dat Oekraïne zich plaatst voor een EK.

Servië, dat samen met Portugal gaat uitmaken wie het tweede ticket in groep B bemachtigt, won met 2-1 in Litouwen. Aleksandar Mitrovic scoorde twee keer voor de bezoekers. Portugal heeft nu 11 punten, eenje meer dan Servië. Beide landen spelen nog twee kwalificatieduels, maar niet meer tegen elkaar. Op basis van onderling resultaat zou Portugal het voordeel hebben.