Volledig scherm
© REUTERS

Olympique Lyon via strafschoppen door na beladen kwartfinale tegen Besiktas

Olympique Lyon heeft de beladen kwartfinale tegen Besiktas na strafschoppen (7-6) gewonnen. De Fransen plaatsen zich daarmee voor de halve finales van de Europa League. 

Besiktas kwam in de kolkende Vodafone Arena na 27 minuten op voorsprong via de Braziliaanse middenvelder Anderson Talisca, die met zijn mindere rechterbeen uit de draai raakschot uit een corner. 

In de 34ste minuut kwam Olympique Lyon via sterspeler Alexandre Lacazette weer op gelijke hoogte. De 25-jarige aanvaller wist Besiktas-doelman Fabri met een prachtige lob te verschalken en maakte alweer zijn 31ste doelpunt van het seizoen. Vijf minuten later was Lacazette zelfs dicht bij de 1-2, maar dit keer ging zijn gekrulde schot vanaf links op de verre paal. 

De Turkse spits Cenk Tosun was tien minuten na rust dichtbij de gelijkmaker, maar de Franse doelman Anthony Lopes kon knap redding brengen. Twee minuten later kopte Anderson Talisca wel raak. De Braziliaan kopte een voorzet van zijn landgenoot Adriano hard binnen en maakte daarmee zijn tweede treffer van de avond. 

Kort voor tijd liet Ryan Babel een enorme kans onbenut, nadat Ricardo Quaresma een voorzet op de paal zag belanden en de bal plots voor de voeten van de Amsterdammer kwam. In de laatste minuut kreeg Olympique Lyon ook een levensgrote kans om door te gaan naar de volgende ronde, maar het schot van Lacazette spatte uiteen op de lat. 

Na een doelpuntloze verlenging en het nemen van strafschoppen kwam Olympique Lyon uiteindelijk als winnaar uit de beladen kwartfinale. 

Hoogspanning

De wedstrijd stond onder hoogspanning na de ongeregeldheden van vorige week in Lyon, waarbij supporters van Besiktas en Olympique Lyon slaags raakten in en rond het stadion. Beide clubs kregen als straf hiervoor een boete van 100.000 euro en een voorwaardelijke uitsluiting van Europees voetbal, wanneer hun supporters zich de komende twee jaar weer zullen misdragen. Volgens de UEFA hadden beide clubs schuld aan de ongeregeldheden van vorige week. Vanavond bleef het rustig in Istanbul.  

Volledig scherm
Alexandre Lacazette. © Photo News
Volledig scherm
Alexandre Lacazette met Jeremy Morel. © EPA
Volledig scherm
De elf van Besiktas. © Photo News
Volledig scherm
De elf van Olympique Lyon. © Photo News