Volledig scherm
Ivan Leko leidde vanochtend weer de training van Club Brugge. Zijn voormalig manager zit nog vast. © BELGA

Ook oud-manager coach Club Brugge blijft vast

Ook Dragan Siljanoski, de voormalige manager van Club Brugge-trainer Ivan Leko, blijft in het Belgische voetbalschandaal aangehouden door de onderzoeksrechter. 

Hij wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. Leko, die vorig seizoen Club Brugge naar de landstitel leidde, werd woensdag bij een grootscheepse actie van justitie opgepakt en moest de nacht in een cel doorbrengen. Na verhoor werd hij donderdag vrijgelaten. 

Volgens zijn advocaat wordt Leko genoemd in een dossier over witwassen. Het zou daarbij gaan om een betaling uit het verleden die fiscaal moet worden gecontroleerd. Leko heeft sinds februari een andere manager, Milos Maric. Volgens het Belgische persbureau Belga zitten er na de afronding van het verhoor van alle 22 betrokkenen tien personen vast. 

In het gerechtsgebouw van Tongeren was het de hele nacht een komen en gaan van verdachten en advocaten. Een extra (derde) onderzoeksrechter moest er aan te pas komen om voor de wettelijke aanhoudingstermijn van 48 uur alle lopende zaken af te handelen. De spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic (beiden voetbalmakelaars) zijn aangehouden, evenals Karim Mejjati (ook makelaar) en scheidsrechter Bart Vertenten. 

Financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers van KV Mechelen mochten evenmin naar huis. Ook ex-advocaat Laurent Denis en de echtgenote van Veljkovic zijn in bewaring genomen. De aangehouden verdachten moeten waarschijnlijk dinsdag voor de raadkamer verschijnen. 

Het tiental wordt verdacht van diverse misdrijven. Bayat zou vooral bij transfers van spelers hebben gefraudeerd. Veljkovic zou in samenspraak met de twee bestuursleden van KV Mechelen en/of via andere relaties de uitslag van duels hebben beïnvloed. Arbiter Vertenten zou daarbij betrokken zijn geweest. Doelman Davy Roef (Waasland-Beveren) mocht na zijn verhoor over mogelijke matchfixing huiswaarts. 

De tweede verdachte arbiter, Sébastien Delferière, werd onder voorwaarden vrijgelaten. Hij is met Vertenten met onmiddellijke ingang geschorst door de Belgische voetbalbond. De KBVB wil het duo nooit meer terugzien op de velden als arbiter.