Volledig scherm
© Pro Shots
3
EINDE
2
 • Nicklas Bendtner 25'
 • Samuel Adegbenro 80' 88'
 • Amin Younes 60'
 • Lasse Schöne 61'

Opleving Ajax kan historisch dieptepunt niet voorkomen

Precies drie maanden na de Europa League-finale tegen Manchester United beleefde Ajax donderdag een hete avond in Noorwegen, die uiteindelijk nog slecht afliep ook. Daar waar Ajax lang worstelde met zichzelf en met tegenstander Rosenborg BK, zich weer oprichtte na een tactische omzetting en een 1-0 achterstand, maar in de slotfase toch nog de fatale late gelijkmaker moest slikken. Er werd zelfs nog verloren met 3-2.

Nabeschouwing

Door Nik Kok

De uitschakeling is een dieptepunt in de clubhistorie. Want door de nederlaag is Ajax voor het eerst sinds 1991 niet actief in het hoofdtoernooi van een Europacup-toernooi. Dat was toen nog vanwege een schorsing. Voor die schorsing was 1965/66 het laatste seizoen dat Ajax zich niet wist te kwalificeren. 

Ajax begon in het Lerkendalstadion nog furieus. Precies op de manier waarop Ajax vorig seizoen nog harten veroverde in Europa in de schitterende wedstrijden tegen Schalke 04 en Olympique Lyon. Met een voortvarende Justin Kluivert op rechts die gevaar stichtte met elke balaanname. En met kansen voor Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt. Hakim Ziyech schoot met scherp.

Maar toen de Ajax-storm eenmaal was gaan liggen stootte Rosenborg door op rechts en kopte Nicklas Bendtner de openingstreffer binnen. En daarna: een hamstringblessure voor Kluivert die daarom plaats moest maken voor Vaclav Cerny. Niet voor David Neres. De Braziliaan was door trainer Marcel Keizer op de tribune gezet. Er ging nog wel meer mis eigenlijk. Desastreus was het verdedigen van Mitchell Dijks en Joël Veltman. En nooit meer was Ajax zo scherp als in die eerste minuten.

Kansenregen
Maar Ajax richtte zich op in de tweede helft. Keizer greep al in, in de rust, door Donny van de Beek te wisselen voor Klaas-Jan Huntelaar. Die had Ajax direct na rust op gelijkte hoogte kunnen brengen. Oog in oog met doelman Hansen miste hij. Dat was wel het begin van een kansenregen voor het weer in zichzelf gelovende Ajax dat resulteerde in de verdiende gelijkmaker van Amin Younes. Direct gevolg door de 1-2 van Lasse Schöne.

Opvallend was de eendrachtige samenwerking die er ontstond tussen Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar. Alsof de twee spitsen, in feite elkaars concurrenten in de spits, al veel langer met elkaar speelden. Ajax leek door te drukken. Younes schoot op de paal en Vaclav Cerny kon voor de bevrijdende 1-3 zorgen door Kasper Dolberg te bedienen die vrij voor de goal stond. Hij besloot zelf te schieten en miste.

Niet veel later, toen Dolberg inmiddels was gewisseld, maakte invaller Samuel Adegbenro de gelijkmaker. Diezelfde Adegbenro, die in Amsterdam ook al matchwinner was, maakte uiteindelijk ook nog de winnende treffer.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!
Laatste fluitsignaal, wat een domper. Ajax kende een korte opleving, maar het was over negentig minuten niet goed genoeg. Rosenborg gaat door, Ajax kent een jammerlijke uitschakeling.

Gele kaart Samuel Adegbenro

GOAL! 3-2 Rosenborg! Doelpunt Samuel Adegbenro
Het is klaar, Ajax is klaar in Europa. De invaller (weer hij) trekt naar binnen en schiet in de korte hoek raak.

Gele kaart Joël Veltman

GOAL! 2-2 Rosenborg! Doelpunt Samuel Adegbenro
Ajax krijgt het deksel op de neus, invaller Adegbenro kopt van dichtbij raak.

Kasper Dolberg wordt vervangen door Deyovaisio Zeefuik

Volledig scherm
© anp

Op de paal, zonde voor Ajax. Amin Younes schiet richting lange hoek, maar raakt het houtwerk.

Vaclav Cerny, wat doe je? Hij breekt door over rechts, maar in plaats van terug te leggen op Kasper Dolberg of Amin Younes, schiet hij zelf. Op de keeper, kans verkeken.

Oef... Ajax komt goed weg als Hakim Ziyech vreselijk in de fout gaat, maar er niet wordt geprofiteerd. Dat had de 2-2 kunnen en moeten zijn. Ajax moet blijven oppassen.

Milan Jevtovic wordt vervangen door Samuel Adegbenro

GOAL! 1-2 Ajax! Doelpunt Lasse Schöne
Wat gebeurt hier? Binnen een minuut heeft Ajax het volledig omgedraaid. Een lage voorzet komt bij de tweede paal bij Schöne, en schiet de bal droog binnen.

GOAL! 1-1 Ajax! Doelpunt Amin Younes
Ajax leeft weer! Younes tikt binnen, de Amsterdammers zijn weer helemaal terug in de wedstrijd.

Volledig scherm
© anp

Hakim Ziyech! Weer een knal van afstand, maar zijn schot wordt knap overgetikt.

Marius Lundemo wordt vervangen door Matthias Vilhjalmsson

Nu schiet Lasse Schöne, maar de Deense routinier doet dat recht op de keeper. Simpele redding, maar de start van de tweede helft is vanuit Ajax-perspectief hoopvol.

Meteen laat Klaas-Jan Huntelaar zich gelden. Hij loopt prima diep en controleert een lange bal van Hakim Ziyech, maar komt niet tot scoren. Meteen daarna weer twee kansen: Amin Younes legt een bal terug, die wordt bijna in eigen goal geschoten. Nick Viergever werkt de bal uit de corner voorlangs.

Gele kaart Birger Meling

Tweede helft begonnen
Er is weer afgetrapt in Trondheim. Klaas-Jan Huntelaar dus voor Donny van de Beek, er móét gescoord gaan worden door Ajax.

Donny van de Beek wordt vervangen door Klaas-Jan Huntelaar

Volledig scherm
© anp
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Trainer Marcel Keizer van Ajax verwacht niet dat Rosenborg vanavond voor eigen publiek het spel gaat maken. ,,Zij kunnen nu wachten, wij niet. Het ligt bij onszelf om ruimtes te vinden om kansen te creëren'', liet hij in zijn voorbeschouwing weten.

Ajax moet in de return van de play-offs voor de Europa League een achterstand van 0-1 zien goed te maken. ,,We hebben ons niet in een lekkere situatie gezet vorige week'', besefte Keizer. ,,We weten wat ons te doen staat: hier resultaat halen en een ronde verder komen.''

Keizer liet zich in Trondheim lovend uit over teruggekeerde routinier Klaas-Jan Huntelaar, die mogelijk weer een basisplaats krijgt. De 34-jarige aanvaller kwam afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (3-1) als basisspeler tot scoren. ,,Vanaf de eerste training loopt hij vooraan. Klaas laat zien dat hij belangrijk is voor Ajax.''

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
0%
0%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
0
0
Vrije trappen
0
0
Overtredingen
0
0
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
0
0
Gered door de doelman
0
0
Schoten naast
0
0
Terug naar boven

Opstelling

4-3-3
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven
 1. Mikos Gouka: Rode kaarten opvallend bij Feyenoord
  Play

  Mikos Gouka: Rode kaarten opvallend bij Feyenoord

 2. Gertjan Verbeek wil terugkeren als directeur bij Heerenveen
  Play

  Gertjan Verbeek wil terugkeren als directeur bij Heerenveen