Volledig scherm
© AFP

Opnieuw actie met Catalaanse vlag bij Barça

Fans van FC Barcelona voeren morgenavond opnieuw actie met de Catalaanse vlag. Voor het Champions League-duel met Manchester City worden er voor het Camp Nou 30.000 vlaggen uitgedeeld door fans van de thuisclub. De UEFA hekelt dergelijke politieke statements rondom het voetbal en deelde al meerdere malen boetes uit aan Barça.

Met de vlaggen willen de supporters van FC Barcelona actie voeren voor de onafhankelijkheid voor Catalonië, meldt RAC1. Dit deden ze al eerder in 2015 tijdens de finale van de Champions League in Berlijn. In datzelfde jaar gebeurde het nog een keer in oktober tijdens het Champions League-duel met Bayer Leverkusen en afgelopen september was er zo'n actie rondom het thuisduel met Celtic. 

De UEFA legde de club bij de eerste twee keren een boete op. Eerst een van 30.000 euro, daarna volgde een sanctie van 40.000 euro.

FC Barcelona heeft bij het Hof van Arbitrage voor de Sport nog een beroep lopen tegen die straffen.

Celtic
Ook Celtic werd gestraft voor het tonen van een vlag met een politiek statement. Fans van de Schotse club zwaaiden afgelopen september met Palestijnse vlaggen tijdens de Champions League-wedstrijd tegen de Israëlische club Hapoel Beer Sheva. Er volgde een boete van 10.000 euro.

De supporters hadden al rekening gehouden met zo'n straf en zamelden al geld in voor medische hulp aan Palestijnse hulporganisaties

Volledig scherm
© Getty Images