Volledig scherm
© AP

Oud-Barça-coach Tito Vilanova (45) overleden

UpdateOp 45-jarige leeftijd is vandaag Tito Vilanova overleden. De voetbaltrainer leed aan kanker. Tot vorig jaar zomer leidde hij FC Barcelona. De Spaanse club heeft het nieuws zojuist bevestigd.

Volledig scherm
© afp

Eerder vandaag werd bekend dat Vilanova in kritieke toestand in het ziekenhuis was opgenomen. Volgens een Spaans radiostation zou hij met spoed een operatie moeten ondergaan.

Vilanova werkte sinds 2007 bij Barcelona. Eerst als assistent-trainer van succescoach Pep Guardiola en vanaf 2012 als hoofdcoach. De directie van Barça koos voor hem vanwege zijn persoonlijkheid en zijn opgebouwde ervaring bij de selectie en binnen de club.

Bij Vilanova werd eind 2011 de ernstige ziekte voor de eerste keer geconstateerd. Sindsdien onderging hij diverse operaties. In december 2012 werd bij de Spanjaard voor de tweede keer kanker vastgesteld.

Hij verbleef gedurende het seizoen twee keer voor geruime tijd in New York voor een speciale behandeling in een kliniek. Daarna pakte hij zijn werkzaamheden bij Barcelona weer op, met de landstitel als beloning. Barça veroverde onder Vilanova het kampioenschap met precies 100 punten, een evenaring van het record van Real Madrid uit 2012.

Vilanova begon vorig jaar zomer nog wel vol goede moed aan het nieuwe seizoen. Hij moest zijn functie bij Barcelona uiteindelijk half juli toch neerleggen, nadat voor de derde keer de ziekte bij hem was geconstateerd. De Argentijn Gerardo Martino volgde hem op. Vilanova concentreerde zich nadien buiten de publiciteit op zijn herstel, dat hem echter niet was gegund.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement