Pijnlijke nederlaag voor bekerhouder Barça

SamenvattingFC Barcelona heeft het eerste duel in de achtste finales van de Copa del Rey verrassend met 2-1 verloren van Levante. De nummer tien van La Liga leek lange tijd met een aardige marge naar Camp Nou te mogen reizen volgende week, totdat Philippe Coutinho in de slotfase alsnog een strafschop benutte en de nederlaag iets dragelijker maakte.

Bij FC Barcelona was het een vervelende beginfase voor Jasper Cillessen. De Nederlander was in de eerste zeventien twee keer het antwoord schuldig op een kopbal van Erick Cabaco en een diagonaal schotje van Borja Mayoral, maar voorkwam met twee reddingen ook dat de FC Barcelona in het eerste half uur een ongekende afstraffing kreeg.

Titelhouder Barça speelde met een veredelde B-ploeg, onder anderen zonder Lionel Messi en Luis Suárez. Over een week is de return in Camp Nou. Dan mag met Messi de opgelopen schade repareren.

Volledig scherm
Jasper Cillessen. © Getty Images
Volledig scherm
Emmanuel Boateng (links) namens Levante in duel met Juan Brandariz van Barça (rechts). © Getty Images

De bezoekers maakten een rommelige en kwetsbare indruk. Bijna elke aanval die de thuisploeg ondernam, leverde gevaar op. Al in de derde minuut mocht Erick Cabaco ongehinderd inkoppen (1-0). Na ruim een kwartier schoot Borja Mayoral raak in de verre hoek (2-0). Cillessen kon aan beide treffers niet veel doen.

Cillessen lag op slag van rust in de clinch met Chema. De verdediger van Levante deelde bij een hoekschop een achterwaartse tik uit met zijn elleboog waarna de Nederlandse keeper met het nodige misbaar naar de grond ging. De arbitrage liet het voorval onbestraft.

In de 55e minuut liep Emmanuel Boateng tegen het hoofd van Cillessen aan. Even leek de oud-Ajacied geblesseerd, maar hij stond snel weer op. Barcelona wist zich na de rust amper te verbeteren. De charge van Coke op Denis Suárez kwam als geroepen waarna Coutinho van elf meter maar net raak schoot.