Volledig scherm
© EPA

Real Madrid slaat in slotfase keihard toe tegen PSG

Paris Saint-Germain voelt zich na een investering van bijna een half miljard euro afgelopen zomer geroepen om de Europese kroon van Real over te nemen. De Fransen toonden zich gisteren in Madrid in ieder geval de gelijkwaardige, maar zagen in de slotfase het belangrijke gelijkspel uit handen glippen: 3-1. Cristiano Ronaldo scoorde twee keer, Marcelo maakte de belangrijke derde goal voor Real Madrid. 

Door Edwin Winkels

Ze waren als de stoerste jongens uit de disco, veel bling bling om de polsen en de hals, begeerd, bewonderd en benijd door iedereen. Rivalen van elkaar in een ongewisse strijd, waarbij ze beide het initiatief wilden hebben. Niks afwachtend aan de rand van de dansvloer staan, maar voluit gaan voor wat ze beide wilden: de eigen winst, en vooral de nederlaag van de rivaal.

Voor Real Madrid, dat afgelopen zomer de strijd om supertalent Mbappé van Paris Saint-Germain verloor, is de derde opeenvolgende winst van de Champions League nog de enige redding van een wisselvallig seizoen. Voor de Parijzenaars, oppermachtig in eigen land, moet het toernooi dit seizoen de internationale doorbraak worden.

De strijd tussen de heersende koning en een van de belangrijkste troonpretendenten stond na 80 minuten op 1-1, maar de blije Parijzenaars hadden niet zonder de sterke slotfase van de thuisclub gerekend. Ineens, in tien domme minuten met vele fouten, maakte PSG het zichzelf onnodig moeilijk, en dreigt net als vorig jaar, toen FC Barcelona de ploeg met een mirakel uitschakelde, een heel vroege aftocht uit Europa.

Volledig scherm
Cristiano Ronaldo viert zijn tweede treffer van de avond. © EPA

Duizelig

Een saai tactisch duel maakten de miljoenenploegen er niet van. Het was zelfs om duizelig van te worden, zo snel vloog de bal van de ene naar de andere kant. De vele overtredingen, de individuele acties, de verprutste kansen, de verwarring in de bevende defensie. Een wedstrijd waarop de trainers nauwelijks enige invloed leken te hebben.

Jeugdspeler Rabiot zette na ruim een half uur de bezoekers op voorsprong. Hij rondde een perfecte aanval van de drie grootheden af: Mbappé, vaak ongrijpbaar voor de Madrilenen, gaf voor, Cavani stapte als zo vaak goed over, Neymar tikte de bal even naar achteren en Rabiot verschalkte doelman Navas.

Dat was licht tegen de verhoudingen van de eerste helft in, omdat Real Madrid de meeste kansen creëerde, maar vooral Ronaldo had het vizier niet scherp staan en doelman Areola, óók al uit de eigen jeugd, was een enorme sta-in-de-weg. Pas vanaf elf meter wist Ronaldo hem te verschalken, toen Di Celso dom zijn hand in de nek van Kroos had gelegd en ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. De gelijkmaker vlak voor rust beloofde veel voor de tweede helft.

Volledig scherm
Neymar in actie tegen Real Madrid. © Photo News

Doldwaze disco

Daarin waren de rivalen aanvankelijk iets voorzichtiger, zonder echter afwachtend te zijn. De Fransen bleven azen op een nog beter uitgangspunt dan die 1-1, de Koninklijke móest scoren om in ieder geval met voorsprong aan de return te beginnen. En waar Emery spits Cavani uit het veld haalde, bracht Zidane na 65 minuten Bale in, en daarna zelfs nog Asensio en Lucas. Dat betaalde zich uiteindelijk uit. De defensie van de bezoekers liet zich in de slotfase overlopen, blunderde in de verdediging en na zelf enkele goede kansen te hebben gemist zag het Real via Ronaldo en Marcelo als winnaar in een orkaan van geluid de doldwaze disco met het mooiste meisje verlaten.

Cristiano Ronaldo heeft nu 116 keer (101 voor Real Madrid) gescoord in de Champions League. Dat is meer dan de gezamenlijke goals van 118 van de 137 ploegen die ooit aan de Champions League deelnamen.