Volledig scherm

Rotterdam vreest voor wraak van Romafans

Rotterdam houdt zijn adem in voor een invasie van wraakzuchtige Italiaanse voetbalfans. Naar verwachting komen zeker 2500 tifosi van AS Roma naar de Maasstad, waar Feyenoord en Roma donderdag tegen elkaar spelen.

Poll

Is de angst voor de harde kern van Romafans terecht?

  • Ja, ze komen vast wraak nemen (57%)
  • Nee, het zal wel loslopen (43%)
14168 stemmen
Quote

Ik haal alle mobiele terrason­der­de­len naar binnen en de boel gaat op slot

Hans Meijer, horecaondernemer

Volgens de Italiaanse politie hoort een groot deel van die fans bij de harde kern van de Romeinse club. De vrees bestaat dat dat deel van de Roma-aanhang niet alleen voor de voetbalwedstrijd naar Nederland komt, maar vooral om wraak te nemen voor de vernielingen die hooligans in Rome aanrichtten.

Rotterdam bereidt ook een noodbevel voor. Als burgemeester Aboutaleb daar zijn handtekening onder zet, mag de politie alles doen wat zij nodig acht om de rust te herstellen.

Onder de 2500 Italiaanse fans die naar Nederland komen voor de beladen wedstrijd Feyenoord- AS Roma zijn 'meerdere geledingen van ultras', aldus de bronnen.

Ze zouden uit zijn op vendetta, het Italiaanse woord voor bloedwraak, voor de rellen in Rome waarbij de geliefde fontein aan de voet van de Spaanse Trappen beschadigd raakte.

Bange ondernemers
Wie donderdagmiddag een biertje wil drinken in de Oude Haven, moet goed zoeken. Veel horecazaken sluiten de deuren om incidenten met voetbalsupporters te voorkomen. ,,Ik ga dicht omdat ik de veiligheid van mijn personeel niet kan garanderen,'' zegt Hans Meijer van de restaurants Stockholm en Kade 4. ,,Ook al loop ik zo'n 7.000 euro mis. Ik haal alle mobiele terrasonderdelen naar binnen en de boel gaat op slot. De mensen die hiernaartoe komen willen, hoe kortzichtig ook, wraak.''

Meijer en collega-ondernemers zijn niet blij dat hun gebied als fanzone voor de AS Roma-fans is aangewezen. ,,Wij hebben sinds 8 jaar een actieve ondernemersvereniging die veel contact onderhoudt met de gemeente. Maar dit is zonder enig overleg gebeurd.''

Directe trein
Omdat veel Italianen het Europese treffen combineren met een bezoek aan Amsterdam, rijdt er donderdag een directe trein van Amsterdam Centraal naar De Kuip. Dit moet confrontaties in de binnenstad van Rotterdam voorkomen. Saillant detail is dat er vanavond al een wedstrijd tussen een elftal van de Romeinse club en een Nederlandse ploeg op het programma staat. De A1 van Roma speelt vanavond in Amsterdam tegen de leeftijdgenoten van Ajax. Volgens een woordvoerder van Ajax is er vooralsnog geen aanleiding om voor die wedstrijd extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Schade vergoeden
Het is nog niet duidelijk wie voor de schade in Rome opdraait. Hans Wiegel vindt dat het niet langer bij mooie woorden kan blijven en dat ,,wij'' de Romeinen moeten aanbieden de schade te vergoeden. Dat geldt in elk geval de gerestaureerde, zeventiende-eeuwse Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen.

In een ingezonden brief in dagblad Trouw schrijft de oud-minister van Binnenlandse Zaken dat particulieren die in ons land acties zijn gestart om geld op te halen, het hebben begrepen. ,,Nu de regering, Rotterdam en Feyenoord nog.''