Kylian Mbappé met de wereldbeker na het gewonnen WK in Rusland.
Volledig scherm
Kylian Mbappé met de wereldbeker na het gewonnen WK in Rusland. © AFP

Rusland ontkent omkoping FIFA-leden bij toewijzing WK, FIFA steunt onderzoeken

UpdateRusland heeft de nieuwe beschuldigingen van omkoping uit de Verenigde Staten met betrekking tot het WK voetbal van 2018 nadrukkelijk afgewezen. ,,Dit was op geen enkele manier geassocieerd met smeergeld, we wijzen het categorisch af”, zegt een woordvoerder van het Kremlin tegen persbureau Interfax. De FIFA steunt alle onderzoeken naar vermeende misdrijven, maakte de wereldvoetbalbond vanmiddag.

Amerikaanse aanklagers concludeerden na langdurig onderzoek dat de toewijzing van de organisatie van de WK's van 2018 in Rusland en 2022  in Qatar het gevolg was van omkoping van enkele leden van het uitvoerend comité van de FIFA. Een aantal comitéleden ontving volgens de Amerikaanse justitie steekpenningen om in 2010 bij de toewijzing op Rusland en Qatar te stemmen. ,,We zullen niet reageren op pogingen om een ​​schaduw over ons WK te werpen. Het is open en eerlijk gegaan", zegt Aleksei Sorokin, hoofd van het organisatiecomité.

Ook de FIFA heeft kennis genomen van het onderzoek. De wereldvoetbalbond zegt alle onderzoeken naar vermeende misdrijven die zijn begaan bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 te onderzoeken. ,,De ethische commissie van de FIFA heeft al sancties, inclusief levenslange schorsingen, opgelegd aan alle voetbalofficials die in dit proces worden genoemd”, aldus de FIFA. ,,Wat ons betreft moeten, indien er zich misdaden van voetbalofficials voordoen, de betrokken personen worden bestraft. Aangezien de strafzaken nog lopen, kunnen we verder voorlopig geen commentaar geven.”

Volgens de aanklagers ontvingen voormalig Braziliaans bondsvoorzitter Ricardo Teixeira en voormalig Conmebol-voorzitter Nicolás Leoz steekpenningen in ruil voor hun stem op Qatar, terwijl voormalig Concacaf-voorzitter Jack Warner vijf miljoen dollar ontving in ruil voor een stem op Rusland. De Conmebol is de voetbalbond van Zuid-Amerika, Concacaf van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Ook Rafael Salguero, voorzitter van de Guatemalaanse bond, kreeg een miljoen dollar voor een stem op Rusland.