Volledig scherm
Feyenoordsupporters in Rome tegenover de Italiaanse politie. Inzetje: premier Mark Rutte © anp

Rutte schaamt zich voor wangedrag Feyenoord-fans

De verontwaardiging en de afschuw over het gedrag van Feyenoordsupporters in Rome de afgelopen dagen houden nog even aan. Premier Mark Rutte noemde vandaag ,,het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk''. Hij belde met zijn Italiaanse collega Matteo Renzi en zei hem dat hij zich schaamt voor deze supporters.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Il Tempo
Volledig scherm
Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Matteo Renzi (links) in beter tijden © ANP, maart 2014

Eerder op de dag belde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken al met zijn Italiaanse ambtgenoot over de supportersrellen. ,,Nederlandse en Italiaanse autoriteiten werken nauw samen aan het aanpakken van de daders en het voorkomen van dergelijke excessen in de toekomst'', aldus de RVD.

De supporters hielden flink huis in de Romeinse binnenstad rond de voetbalwedstrijd AS Roma-Feyenoord. De schade is groot. Er waren onlusten bij de Spaanse Trappen en in andere delen van het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad.

'Gangsters'
In Italië is verbolgen gereageerd op het wangedrag van de Nederlandse supporters in Rome. ,,Het is een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid", zo omschreef de Italiaanse premier Matteo Renzi het gedrag van de supporters.

De Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, vindt dat Nederland had moeten voorkomen dat de Feyenoordsupporters naar de Italiaanse hoofdstad konden reizen. Het was volgens de krant aan hun ,,krankzinnige hooligansymbolen'' te zien dat deze ,,gangsters'' op rellen uit waren.

'Koning betaal de rekening'
En de Italiaanse krant Il Tempo riep koning Willem-Alexander vandaag op de schade te vergoeden die hooligans veroorzaakten. ,,Beste Koning betaal de rekening."

In Rome zijn vandaag intussen weer zes Nederlandse supporters voorgeleid voor de vernielingen. Twee van de drie supporters die rond het Sint-Pietersplein verkeersborden vernielden, kregen zes maanden gevangenisstraf, de derde kreeg vier maanden. Al deze straffen werden direct omgezet in geldboetes van 45.000 euro (voor zes maanden cel) en 35.000 euro (voor vier maanden cel). De straffen van de andere drie zijn nog niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen.