Volledig scherm
© EPA

Spanje pakt titel onder-17 na unieke strafschoppenreeks

Spanje heeft op het EK in Kroatië de titel voor onder 17 jaar gepakt. In de finale werd Engeland pas na strafschoppen opzij gezet. 

In de reguliere speeltijd bleef het bij 2-2. Spanje kwam tot twee keer toe gelijk. De gelijkmaker van Ignacio Díaz viel pas vier minuten voor tijd. In de strafschoppenreeks waren de Spanjaarden veel beter: 4-1. 

Die strafschoppenserie gaat de geschiedenisboeken in. Waar het tot dusverre zo is dat de twee teams om de beurt een penalty nemen, gebeurde dat in de EK-finale tussen Spanje en Engeland voor het eerst volgens de manier zoals dat bij het tennis in de tiebreak gebruikelijk is. Eerst mag het ene land één strafschop nemen, daarna is het twee keer op rij de beurt aan de andere ploeg.

Spannend werd het overigens niet, want de Engelsen namen de strafschoppen niet best, waardoor Spanje de tweestrijd snel besliste en de penaltyserie met 4-1 won.

Mentale druk

Volgens onderzoek heeft in de huidige vorm, waarin de teams om en om een strafschop nemen om een beslissing te forceren, het team dat aan de serie begint een kans van 60 procent om deze te winnen. Dit komt door de mentale druk bij de nemers van iedere tweede strafschop. Dat is niet naar de wens van de internationale spelregelcommissie IFAB.

In Kroatië werd voor het eerst met de nieuwe opzet gewerkt. Na een evaluatie moet blijken of dit systeem het huidige strafschoppensysteem gaat vervangen.