Spanje walst over WK-finalist heen, België heeft makkie in IJsland

Samenvattingen Nations LeagueSpanje en België hebben overtuigend gewonnen in League A van de Nations League. Spanje deed dat in groep 4 van vice-wereldkampioen Kroatië (6-0), België won in groep 2 van IJsland (3-0). Voor Spanje is het alweer de 38ste thuisoverwinning op rij. België is door de overwinning de nieuwe nummer één van de wereld.

Volledig scherm
Runar Mar Sigurjonsson in duel met Jan Vertonghen. © AFP

België kon in IJsland op jacht naar een doelsaldo van +100. Daar was in IJsland nog één goal voor nodig. En dat terwijl de Rode Duivels pas op 26 mei 2014 voor het eerst in 106 jaar tijd een positief doelsaldo behaalden. Sindsdien zijn de Belgen niet meer te stoppen en dat bleek ook in IJsland. Eden Hazard zorgde na een half uur spelen vanaf de stip voor het doelsaldo van +100 en daar zou het niet bij blijven. Romelu Lukaku zorgde nog voor rust voor de 2-0 én de beslissing. 

In de tweede helft deed Lukaku nog een duit in het zakje met zijn tweede van de wedstrijd. Bij die 0-3 tussenstand werd na negentig minuten tevens afgefloten waardoor België de nieuwe nummer één van de wereld is.

Het was voor België de eerste wedstrijd in groep 2 van de Nations League, waar ook Zwitserland nog in vertoeft. De Zwitsers wonnen zaterdag met 6-0 van IJsland. De IJslander staan daardoor laatste in de groep met een doelsaldo van 0-8. 

Spanje veel te sterk voor Kroatië 

Volledig scherm
Isco wandelt langs Luka Modric, die baalt van de veegpartij. © AFP

Spanje had niet bepaald een veel lastigere avond. De ploeg van bondscoach Luis Enrique had geen kind aan Kroatië, dat deze zomer nog imponeerde op het WK in Rusland en daar pas in de finale verloor van Frankrijk. Van die vorm was vanavond weinig te merken. Al bij rust stond er een stand van 3-0 op het scorebord in het Estadio Manuel Martínez Valero in Elche. Saul en Marco Asensio (2x) scoorden. Ook de derde was een schitterende uithaal van Asensio, maar nadat hij onderkant lat trof, kreeg doelman Lovre Kalinic een eigen goal op zijn naam. Via hem rolde de bal het doel in.

Na rust ging de handrem er bij de Spanjaarden bepaald niet af. Valencia-spits Rodrigo verruimde binnen vier minuten in de tweede helft de marge naar vier goals en Sergio Ramos voerde de score in de 57ste minuut verder op naar 5-0. Isco deed daar even later nog het allerlaatste schepje bovenop: 6-0. Spanje wint daardoor ook de tweede wedstrijd in de Nations League, na de 2-1 winst op Engeland. Voor Kroatië is de 6-0 de grootste nederlaag uit de historie.

EK-droom Luxemburg

Ook in league B, C en D van de Nations League werden vanavond wedstrijden gespeeld. In league B won Bosnië & Herzegovina in eigen huis van Oostenrijk (1-0) door een goal van Edin Dzeko. In league C wonnen Finland (1-0) en Hongarije (2-1)  hun wedstrijden van respectievelijk Estland en Griekenland. 

Luxemburg werkte in league D verder aan hun EK-droom. Eerder wonnen de Luxemburgers al met 4-0 van Moldavië en daar kwam vanavond een 0-3 winst op San Marino bij. In diezelfde groep 2 speelden Wit-Rusland en Moldavië gelijk: 0-0.

Volledig scherm
Sergio Ramos viert de 5-0. © REUTERS