Volledig scherm
© Photo News

Stam grijpt met Reading naast Premier League-jackpot

Jaap Stam heeft met Reading FC op Wembley naast promotie naar de Premier League gegrepen. Het elftal van de Nederlandse trainer moest na het nemen van strafschoppen zijn meerdere erkennen in Huddersfield Town in de play-off finale van het Championship. De stand na de verlenging was 0-0. Door de nederlaag grijpt Reading naast een megabonus van ruim 200 miljoen euro.

Nabeschouwing

Door Geert Langendorff

Heftig, fel en soms over de schreef. Geen driehoekjes of fraai positiespel. De zenuwen gierden door de lijven van de spelers van beide elftallen. Controle over de bal ontbrak vaak volledig. Het ouderwetse kick-and-rush deed al snel zijn intrede. Lange halen naar voren en strijd moesten het zo begeerde ticket voor de Premier League veilligstellen. Het leidde tot een bloedstollend gevecht.

Huddersfield, dat met een versie van Jürgen Klopps 'gegenpressing' een plek in de play-offs verdiende, begon sterk. Rajiv van la Parra, een volle neef van Georginio Wijnaldum, bracht met zijn dribbels Reading met enige regelmaat in verlegenheid. Kansen kreeg de ploeg van trainer David Wagner vlug. Isaiah Brown, gehuurd van Chelsea, werkte een voorzet van dichtbij naast het doel. 

Langzaam kwam Reading, waarbij Joey van den Berg begon, beter in de wedstrijd. De Royals, die het reguliere seizoen als derde afsloten, vonden hun kalmte terug. Voor Jaap Stam ging dat minder op. De voormalige verdediger, die met Manchester United op Wembley in 1999 de FA Cup won, coachte net als anders driftig. Zijn aansporingen werkten. Reading kreeg meer grip op het fysiek sterke Huddersfield.

Koel
Voor de fans in het nationale stadion van Engeland maakte het weinig uit. Beide kampen maakten onafgebroken kabaal. Hun fanatieke steun, heftiger dan tijdens de FA Cup-finale van zaterdag, voorzag het duel van een elektrische lading. Een opening in de hechte defensies werd desondanks niet gevonden. Huddersfield oogde sterker, Reading uitgekookter, maar goals kwamen niet in zicht.

In blessuretijd kwam aanvoerder Chris Gunter van Reading met een (slappe) kopbal nog het dichtst bij een beslissing in de reguliere speeltijd. De noodzakelijke verlenging moest uitkomst bieden. Het niveau, toch al niet best, kelderde daarin nog verder. Stress en vermoeidheid zorgden voor een wandeltempo. In de strafschoppenserie hield Huddersfield het hoofd het meest koel.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Het is afgelopen! Huddersfield Town neemt de strafschoppen beter (4-3) en dompelt Jaap Stam en Reading in rouw. Huddersfield naar de Premier League!

'120

Einde tweede helft verlenging
En ook de laatste kans gaat verloren, een vrije trap van Huddersfield draait voorbij de tweede paal: 0-0 na 120 minuten. Strafschoppen moeten de beslissing gaan brengen!

'116

Ai! Dat had 'm moeten zijn voor Huddersfield. Nahki Wells krijgt de bal plots in ziijn voeten, maar schuift de bal net naast.

'106

Start tweede helft verlenging
Beide ploegen konden maar weinig uitrichten, maar hebben nu nog maar een kwartier om het niet op penalties te laten aankomen.

'105+2

Ook de eerste helft van de verlenging zit erop, al had Reading net nog een aardige kans. Garath McCleary kon uithalen, maar schoot net naast. Beide ploegen lijken zich klaar te maken voor de strafschoppen.

'100

Jaap Stam wisselt namens Reading voor de derde keer, maar Roy Beerens blijft op de bank. Geen inbreng vandaag dus, voor deze Nederlander.

'91

Start eerste helft verlenging
Wie gaat het ticket voor de Premier League pakken?

Volledig scherm
© Photo News

'90+7

Einde reguliere speeltijd
En na de laatste kansen voor Reading en Huddersfield - schoten van Jordan Swift en Nahki Wells - is het afgelopen. De spanning wordt hoger en hoger, we gaan verlengen!

'90+2

Dat had 'm kunnen zijn voor Reading, wat een kans. Aanvoerder Chris Gunter kan bij de tweede paal koppen, maar kopt de bal over. Die had gewoon tussen de palen gemoeten.

'90

We krijgen er liefst zeven minuten bij op Wembley, mede door een lange blessurebehandeling voor de zojuist gewisselde Huddersfield-captain Tommy Smith. Komt er nog een winnaar?

'82

En wederom Reading! Thiago Ilori krijgt een indraaiende voorzet niet onder controle, de bal kan worden weggewerkt. Kans verkeken, de Portugees had veel meer tijd dan hij dacht.

'81

Oef! Daar was toch weer Reading, maar Yann Kermorgant krijgt zijn voet niet goed tegen een voorzet. Corner.

Volledig scherm
© AFP

'76

Weer een kansje voor Huddersfield. Aaron Mooy gaat goed door en geeft de bal aan Collin Quaner, maar die krijgt de bal niet goed onder controle. Bal naast.

'64

Na de eerste kaart, komt ook de eerste wissel op naam van Joey van den Berg. Geen goede wedstrijd, onstuimig én al geel op zak: logische wissel.

'60

Het is niet echt genieten, de spanning lijkt er bij beide ploegen - logischerwijs - op te staan. Weinig kansen.

'48

Daar is Reading, maar Jordan Swift treft keeper Danny Ward met zijn schot. Eerste wapenfeit van de mannen van Jaap Stam.

'46

Begin tweede helft
We zijn begonnen aan het tweede bedrijf. Komt er een winnaar in reguliere speeltijd? Eerste kansje is meteen weer voor Huddersfield: Chris Löwe schiet van afstand recht op keeper Ali Al-Habsi.

Volledig scherm
© REUTERS

'45+2

Einde tweede helft
Het is rust, Reading mag niet klagen. Het kreeg in de openingsfase twee enorme kansen tegen, maar gescoord werd er niet.

'45+1

Ook de andere Nederlander meldt zich, maar de voorzet van Rajiv van La Parra - na een fraaie actie - gaat ver voorbij de tweede paal. Veel te hard.

'36

Nu probeert Joey van den Berg het eens in aanvallend opzicht, maar ook dat is geen succes. Hij schiet van grote afstand, maar de bal gaat erg ver over.

laad oudere berichten