Startgeld Champions League flink omhoog

De UEFA heeft vandaag een forse verhoging van startgelden voor de Champions League en de Europa League bekendgemaakt. De kloof tussen de twee Europese toernooien wordt daarbij een stukje kleiner gemaakt. In het oude model verdienden de succesvolle clubs relatief meer. De UEFA hoopt de Champions League en Europa League hiermee minder voorspelbaar te maken.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© epa

Het totale prijzengeld voor de Champions League voor de periode 2015-2018 bedraagt per seizoen 1,257 miljard. In de Europa League verdienen alle deelnemede clubs vanaf komend seizoen samen 381 miljoen. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van de 266 miljoen die zij in de afgelopen drie seizoenen jaarlijks incasseerden.

Ajax was dit seizoen de enige Nederlandse club in de groepsfase. Met 8,6 miljoen startgeld, 1 miljoen voor de overwinning en 1 miljoen voor de twee remises, verdiende Ajax 10,6 miljoen aan prijzengeld. Als PSV (of een andere Nederlandse kampioen) komend seizoen hetzelfde zou presteren in de Champions League, dan levert dat 14,5 miljoen euro op (12 miljoen startgeld, 1,5 miljoen voor zege, 1 miljoen voor twee remises). 

Tv-geld
Naast de vaste inkomsten die voor alle clubs hetzelfde zijn, is er ook nog prijzengeld dat per land verschilt. De UEFA sluit met elk land een aparte overeenkomst voor televisiebeelden. De Europese bond verkoopt de rechten voor een veel hoger bedrag aan de bijvoorbeeld Engelse zendgemachtigden dan aan het Nederlandse SBS6, dat de CL vanaf komend seizoen gaat uitzenden. Daardoor krijgen de Engelse clubs procentueel meer geld dan Nederlandse deelnemers aan de CL. Nederlandse clubs krijgen op hun beurt weer meer tv-geld dan deelnemers uit kleine voetballanden zoals bijvoorbeeld Cyprus.

De totale prijzenpot voor de Champions League (1,257 miljard) is verdeeld in een vastgesteld bedrag per ronde (in totaal 724,4 miljoen) en een market pool die wordt verdeeld aan de hand van de tv-contracten met de verschillende landen (in totaal 482,9 miljoen). De overige 50 miljoen gaat naar clubs die in de voorronde werden uitgeschakeld.

In de Europa League is het vastgestelde bedrag dat alle deelnemers verdelen 228,6 miljoen en bedraagt de market pool 152,4 miljoen.

De associatie van Europese clubs (ECA) heeft inspraak gehad in de nieuwe verdeling. De ECA heeft er aan bijgedragen dat de kloof tussen CL en EL wat kleiner wordt. De premie voor een kwatrfinaleplek in de CL stijgt bijvoorbeeld van 3,9 naar 6 miljoen. Een plaats bij de laatste acht in de EL levert vanaf komend seizoen ruim tweemaal zoveel op: van 0,45 miljoen naar 1 miljoen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement