Volledig scherm
© Bongarts/Getty Images

Supersub Lewandowski: 5 goals binnen 9 minuten

UpdateRobert Lewandowski verpletterde gisteravond bijna alle Bundesliga-records met een historische invalbeurt. De spits van Bayern München scoorde vijf keer binnen negen minuten en besliste daarmee in zijn eentje de topper tegen VfL Wolfsburg: 5-1.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
Robert Lewandowki. © reuters

Tussen de 51ste en 60ste minuut veranderde alles wat de Pool aanraakte in goud. Lewandowski kwam bij een 0-1 achterstand het veld in en was bij zijn eerste kans meteen succesvol. Nog geen minuut later pegelde hij de 2-1 binnen om vervolgens na een eentweetje met de paal voor de snelste Bundesliga-hattrick ooit - 3 minuten en 18 seconden - te zorgen. Dat record stond sinds 1991 op naam van cultspits Michael Tönnies, die namens MSV Duisburg binnen zes minuten drie keer scoorde tegen Karslruher SC (6-2). Ook Tönnies maakte in dat duel overigens vijf goals.

Lewandowski werd de eerste invaller in de Bundesliga die vijf keer scoorde, want op aangeven van eerst Costa en daarna Götze breidde hij zijn productie verder uit. Daarmee werd hij de eerste speler sinds Tönnies met vijf goals in één duel en de eerste invaller met meer dan drie doelpunten.

Alleen het record van Dieter Müller, namens FC Köln in 1977 goed voor zes goals tegen Werder Bremen, bleef buiten bereik. Lewandowski was er overigens akelig dichtbij, maar bij zijn misschien wel makkelijkste kans  van de avond vond hij doelman Benaglio op zijn weg.

Wolfsburg, met de weer in genade aangenomen Bas Dost in de basis, mocht bij rust nog hopen op een historische overwinning in München na een geweldige knal van Daniel Caligiuri: 0-1. Maar net als de uithaal van Joshua Guilavogui, die vanaf 50 meter de paal raakte, was dat slechts een voetnootje op een avond waarin Lewandowski iedereen in zijn schaduw liet staan.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© AFP