Volledig scherm
© ANP

Supertrio moet aan de bak voor Gouden Schoen

Jarenlang regeerden Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Luis Suárez met ijzeren vuist wat betreft de Gouden Schoen, de jaarlijkse prijs voor de topscorer van Europa. Halverwege het huidige seizoen is duidelijk dat zij vol aan de bak moeten om die prijs dit jaar wederom te winnen.

De afgelopen negen seizoenen kwam het slechts één keer voor dat er iemand buiten het genoemde drietal de schoen kreeg. In het seizoen 2008/09 was toenmalig Atlético Madrid-spits Diego Forlán de meest trefzekere speler van de Europese velden, maar daaromheen was het telkens Ronaldo, Suárez of Messi die met de eer ging strijken.

Een jaar voor Forlán won Ronaldo de prijs namelijk voor het eerst, toen nog als speler van Manchester United. Namens Real Madrid won de Portugese vedette vervolgens ook in 2010/11, 2013/14 (samen met Suárez, die toen bij Liverpool speelde) en 2014/15. Messi was in dienst van Barcelona op zijn beurt in 2009/10, 2011/12 en 2012/13 de winnaar, terwijl Suárez vorig seizoen – inmiddels als speler van Barça – de prijs in zijn eentje mocht ophalen. Halverwege deze jaargang is het supertrio echter nog niet in de topvijf te vinden.

Aubameyang

Messi staat gedeeld zesde, terwijl Suárez (veertiende) en Ronaldo (plaats 22) nog verder op achterstand zijn geraakt. Toch hoeft dat niet noodlottig te zijn. Spelers uit de beste vijf competities van Europa (waaronder dus Spanje) mogen elk doelpunt vermenigvuldigen met factor 2, spelers uit de twaalf competities daaronder met factor 1,5 terwijl voor spelers uit iedere competitie dááronder ieder doelpunt voor één punt telt.

Volledig scherm
Pierre-Emerick Aubameyang. © AFP

Met zestien doelpunten (en dus 32 punten) voert Pierre-Emerick Aubameyang van Borussia Dortmund de lijst aan. Nummer twee (met 28,5 punt) is vooralsnog Christian Gytkjaer van Rosenborg BK, maar de Noorse competitie is al afgelopen. Diego Costa (Chelsea) en Mauro Icardi (Internazionale) delen de derde plek met 28 punten, Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) completeert de topvijf met 27 punten.

Messi staat met onder anderen Premier League-sterren Zlatan Ibrahimovic en Alexis Sanchez op 26 punten, Suárez met spelers als Robert Lewandowski en Gonzalo Higuaín op 24, terwijl Ronaldo 22 punten heeft, net als bijvoorbeeld Jermain Defoe, Sergio Aguëro en Dries Mertens. De achtervolgers moeten hopen dat de top van het klassement na de winter stilvalt in hun productie, óf zelf uit hun slof gaan schieten. Al is dat laatste gezien eerdere prestaties van Ronaldo, Messi en Suárez allerminst ondenkbaar.