Volledig scherm
© ap

UEFA klaagt Feyenoord aan voor racisme en wangedrag

UpdateDe Europese voetbalbond UEFA roept Feyenoord ter verantwoording voor het wangedrag van de supporters in de wedstrijd van donderdag tegen AS Roma in De Kuip. De club is maandag in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht luidt racistisch gedrag van de fans en het gooien van voorwerpen op het veld. De Rotterdamse club moet op 19 maart verschijnen op een hoorzitting.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© EPA

Feyenoord verloor het duel in de zestiende finales van de Europa League met 2-1 en was daarmee uitgeschakeld. De scheidsrechter legde de wedstrijd in de tweede helft ongeveer tien minuten stil nadat supporters van Feyenoord tal van voorwerpen op het veld hadden geworpen. Het duel werd in de eerste helft ook al kort onderbroken toen er een grote opblaasbare banaan naast de speelmat lag. ,,Er lagen zoveel voorwerpen op het veld, dat we wel een winkel konden openen'', was de cynische reactie van Roma-trainer Rudi Garcia na de wedstrijd.

De UEFA verwijt Feyenoord ook een gebrekkige organisatie, bijvoorbeeld omdat sommige trappen in het stadion waren afgezet.

De club houdt rekening met een forse boete. Dat liet algemeen directeur Eric Gudde al meteen weten na het duel. De misdragingen van de aanhang hebben de Rotterdamse club dit seizoen al de nodige boetes opgeleverd. De teller staat inmiddels op 80.000 euro. ,,Van dit soort dingen word je moedeloos'', verzuchtte de directeur, die nadrukkelijk afstand nam van racisme bij de club. ,,Daar is absoluut geen sprake van.''

De supporters van Feyenoord brachten de club voorafgaand aan de uitwedstrijd in Rome ook al in diskrediet door schade aan te richten aan de meer dan vijfhonderd jaar oud Barcaccia-fontein, onderaan de beroemde Spaanse Trappen. De UEFA heeft de club daarvoor niet bestraft, omdat de vernielingen buiten het stadion werden aangericht.

De schaamte over het beschadigen van de eeuwenoude fontein was zo groot in Nederland, dat bedrijven aanboden de fontein gratis te restaureren. Het Allard Pierson Museum in Amsterdam hield zelfs een benefietactie om geld in te zamelen.

Volledig scherm
© epa

Reactie Gervinho
Gervinho liet eerder vandaag weten erop te hopen dat er sancties volgen. ,,Ik had aanvankelijk niet door wat er gebeurde. Pas toen een ploeggenoot me erop wees, wist ik wat er aan de hand was. Ik hoop dat er sancties volgen, want dit soort gedrag brengt het voetbal in diskrediet'', aldus de Ivoriaanse middenvelder van AS Roma tegen Beln Sports.

Gudde sloot eerder racisme uit. ,,En dat hebben we de UEFA ook gezegd, dit gebeurt al jaren bij ons. Racisme is helemaal geen issue hier, toevallig kwam die banaan bij Gervinho. De scheidsrechter reageerde er alleen wel heel fel op. We hebben in de rust uitgelegd hoe het zat. Ik hoop dat ze daar rekening mee houden.''

Volledig scherm
© anp