Club Brugge mag zich de kampioen van 2019-2020 noemen.
Volledig scherm
Club Brugge mag zich de kampioen van 2019-2020 noemen. © EPA

UEFA tikt België op vingers: ‘Zonder solidariteit van alle bonden komen we niet uit crisis’

De UEFA is op zijn zachtst gezegd niet blij met de beslissing van de Pro League om een punt te zetten achter de competitie.  Voorzitter Aleksander Ceferin heeft een brief gestuurd naar alle Europese federaties waarin hij in niet mis te verstane woorden het standpunt van de UEFA toelichtte.

‘Het Europees voetbal heeft zich altijd als één familie voorgesteld‘’, stelt Ceferin. ,,Op 17 maart is door UEFA, de verzameling van Europese clubs en alle nationale competities in Europa samen beslist om al het mogelijke te doen om dit seizoen de competities af te werken volgens het voorziene format (...) Zelfs een epidemie mag niet verhinderen dat de competities sportief worden beslist op het veld (...) Zonder eenheid en zonder solidariteit komt niemand uit deze crisis (...) Competities stoppen mag enkel het laatste redmiddel zijn indien geen enkel alternatief op de kalender meer mogelijk is.’’

Aangezien de UEFA woensdag nog de deadline om alle competities af te werken had verschoven naar 3 augustus, is het niet moeilijk te begrijpen waarom de top van de Europese voetbalbond als door een wesp gestoken reageert.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© EPA

Enkele leden van Pro League hebben contact opgenomen met UEFA-bazen om het Belgische standpunt te verduidelijken. De Belgen wijzen op de dubbele moraal van de UEFA, dat zich verzet tegen een federatie die aan de volksgezondheid denkt, maar niets onderneemt tegen Wit-Rusland dat ongestoord voort blijft voetballen met volle tribunes en daarmee spelers en fans in (levens)gevaar brengt. De Pro League is overtuigd dat meerdere kleinere en middelgrote federaties het Belgische voorbeeld zullen volgen.