Volledig scherm
Virgil van Dijk en doelman Allison Becker © Getty Images

Van Dijk heeft de defensie van Liverpool dichtgetimmerd

Nadat Virgil van Dijk begin 2018 voor 84,5 miljoen euro transfereerde van Southampton naar Liverpool waren er vraagtekens. Er was twijfel over de hoge transfersom, maar één jaar later en nadat hij afgelopen weekeinde zijn vijftigste duel voor de Reds speelde, blijkt uit statistieken dat hij elke cent waard is geweest.

Voor de komst van de Brabander kreeg Liverpool gemiddeld 1,2 doelpunt per wedstrijd tegen. Met Van Dijk in het hart van de defensie is dat aantal meer dan gehalveerd naar één doelpunt in twee duels. Een aanzienlijk verschil, dat niet los kan worden gezien van het verminderde aantal afgevuurde schoten op het doelman Allison (8,8 om 7,5). Daarnaast schieten de tegenstanders na de komst van de Nederlander minder vaak tussen de palen. Voor zijn komst lag dit aantal op 3,2 keer per wedstrijd, tegenover de 2,6 van nu.

Volledig scherm
Virgil van Dijk in duel met Jürgen Locadia van Brighton. © AP

Afgelopen zaterdag wist de tegenstander van Liverpool, Brighton & HoveAlbion, zelfs geen enkele keer een schot af te vuren op het doel van Liverpool. Het betekende een record. The Seagulls kwamen sinds hun entree in de Premier League (2017-2018) elke wedstrijd tot een doelpoging. Een reeks die Van Dijk en zijn collega’s ten einde brachten.

Ook houdt de ploeg van trainer Jürgen Klopp tegenwoordig vaker het doel schoon. Zonder de captain van Oranje lukte dit in 32 procent van de wedstrijden. Met Van Dijk houdt Liverpool in maar liefst 57 procent van de  duels de ‘nul’. Die verdedigende stabiliteit leidde tot de huidige eerste plaats in de Premier League en daarmee de jacht op de eerste landstitel sinds 1990.

Naast de koppositie met Liverpool, leidt Van Dijk ook een persoonlijk klassement. Hij won dit seizoen de meeste persoonlijke duels van héél de Premier League. Het percentage van 76 procent is voldoende om Harry Maguire (74 procent) van Leicester City en Shane Duffy (73 procent) van Brighton achter zich te houden.

Waar dat allemaal toe leidde? Van Dijk werd onlangs verkozen tot de speler van de maand december én hij werd in het FIFA team van het jaar 2019 verkozen.

Bekijk hieronder de samenvatting van het duel tussen Brighton en Liverpool:

Volledig scherm
Virgil van Dijk speler van de maand december © Getty Images
Volledig scherm
Virgil van Dijk behoort tot de beste spelers van de voetbalgame FIFA19. © Instagram Virgil van Dijk