Volledig scherm
© getty

Van Gaal krijgt niet Kluivert maar Giggs als rechterhand

Manchester United behoudt de huidige interim-manager Ryan Giggs als belangrijke technische man in de organisatie, ook als Louis van Gaal komend seizoen aan het roer staat op Old Trafford. De Welshman, vanavond tegen Hull City op de bank bij het laatste thuisduel van dit seizoen, moet straks de rechterhand worden van de nieuwe manager. De komst van Patrick Kluivert is daarmee definitief van de baan.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp

Manchester United wil niet dezelfde fout maken als afgelopen zomer, toen David Moyes zijn eigen, compleet nieuwe staf meenam naar Old Trafford - en abrupt afscheid nam van vrijwel alle vaste krachten uit de staf van Alex Ferguson.

De huidige interim-manager Ryan Giggs moet daarom straks als cultuurbewaker aanblijven naast Louis van Gaal, die naar verwachting nog deze week formeel zal worden benoemd als nieuwe manager van de club. Directeur Ed Woodward ziet Giggs, kind van de club, daarbij als cruciale technische man richting de toekomst.

Müller en Reus
Van Gaal heeft inmiddels ingestemd met die constructie. De huidige bondscoach van Oranje wilde Patrick Kluivert graag meenemen als zijn rechterhand, maar kon na uitvoerige gesprekken met de clubleiding leven met de vooraanstaande rol van Giggs. Ook diens generatiegenoten Paul Scholes en Nicky Butt moeten behouden blijven voor United, maar in welke rol exact is nog onderwerp van gesprek.

United is inmiddels druk met Van Gaal en Giggs in gesprek over de toekomst van de club. United heeft tientallen miljoenen te besteden op de transfermarkt om het elftal grondig te renoveren. Van Gaals voormalige pupil Thomas Müller, die openstaat voor een vertrek bij Bayern München, is een belangrijke gegadigde om het middenveld te versterken, net als Marco Reus van Borussia Dortmund.

Mediacircus
Aangezien Van Gaal morgen begint aan zijn voorbereiding op het WK, met een stage in Hoenderloo, zal de club snel en daadkrachtig moeten handelen om niet te veel tijd te verliezen. De komst van de nieuwe manager zal op korte termijn bekend worden gemaakt, om de oefencampagne van Oranje zo min mogelijk te verstoren, terwijl United zelf vanavond zijn laatste thuisduel speelt met Hull City.

Vaststaat is dat er hoe dan ook een Engels mediacircus zal losbarsten rond Van Gaal. Diverse Britse journalisten hebben zich inmiddels geaccrediteerd voor de persconferentie van volgende week dinsdag, waar Van Gaal zijn voorselectie bekend zal maken.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© anp