Volledig scherm
© getty

Vermeer: 'Dwergkeeper? Ik heb het gehoord; het doet me weinig'

Voor eerst sinds jaren presenteerde Ajax zich op het Europese podium zoals de club dat vroeger deed: met gedurfd aanvalsspel vanuit de eigen filosofie. Een beloning in de vorm van punten bleef uit, omdat Borussia Dortmund in de slotfase genadeloos toesloeg (1-0). 'Maar als we zo blijven spelen, kunnen we het alle tegenstanders moeilijk maken', zegt doelman Kenneth Vermeer, die dicht bij een heldenrol was.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© getty

Ajax hield lange tijd de deur op slot. Met dank aan Vermeer, die passende antwoorden had bij de inzet van Schmelzer, de poging van Reus en de penalty van Hummels. 'Het ging intuïtief en ik dook bijna nog te ver naar de hoek. Daarna begon de gedachte steeds meer te leven dat we een punt gingen pakken, of misschien wel meer, want wij hebben ook aardige kansen gehad. Maar ja, de bal moet er wel in. Uiteindelijk duurde de wedstrijd een paar minuten te lang', aldus Vermeer, die in de 87ste minuut alsnog werd verschalkt door Lewandowski.

Een domper voor alle Ajacieden en voor Vermeer in het bijzonder. De doelman had aan de vier 'nullen' in het vorige Champions League-seizoen graag een vijfde gevoegd. Vermeer vecht zijn gehele leven al tegen vooroordelen, maar voelt zich nu gesterkt door het vertrouwen van Frank de Boer, die zegt dat zijn keeper 'niet kapot te krijgen is'.

Ook niet door Bild Zeitung, dat Vermeer in de aanloop naar het eerste Champions League-duel op de korrel had genomen. 'Dwergkeeper' sneerde het Duitse sensatieblad. 'Ik heb het niet gelezen, wel gehoord. Het doet me weinig. Liever richt ik me op ADO Den Haag, zondag', reageerde Vermeer droog.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© anp