1
EINDE
4
  • Alireza Jahanbakhsh 68'
  • Lucas Tousart 26'
  • Alexandre Lacazette 45'+2' 57'
  • Jordan Ferri 90'+5'

VIDEO: Lyon geeft weinig effectief AZ afstraffing in eigen huis

AZ kreeg vanavond te maken met een meesterlijk effectief Olympique Lyon dat zelfs de kleinste kansen benutte die het kreeg. Wat volgde was een ongekend ruime nederlaag (1-4).

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP

Door Nik Kok

Dapper nog speelde het energieke AZ het eerste halfuur zonder ontzag voor de veel rijkere en betere tegenstander uit Frankrijk die twee keer een Alkmaarse treffer in de beginfase moest vrezen. Maar de Alkmaarders zetten niet door en lieten het na om de onzekere Lyon-keeper Lopes vaker onder vuur te nemen. En toen was daar ineens, na een afgeslagen hoekschop bij de tweede paal, de ongedekte Lucas Tousart en stond het zomaar 0-1.  

Direct sloeg de sfeer om in het stadion van AZ waar het publiek zich al verkneukelde op een leuke avond zoals ze die wel vaker hebben gehad in Europees verband. Doodzonde was het voor hen dat Olympique Lyon net voor rust ook nog op een 0-2 voorsprong kwam via Alexandre Lacazette die de weifelende keeper Krul passeerde na een majestueuze pass van Corentin Tolisso.

Zelden werd een les in effectiviteit zo fraai in praktijk gebracht. En zelden ook was al zo snel duidelijk dat de return in Frankrijk over een week nog zo weinig om het lijf zal hebben. Helemaal toen Lacazette in de tweede helft nog de 0-3 maakte. Via een strafschop kon Alireza Jahanbakhsh nog wat terugdoen maar een goed uitgevoerde Franse counter bracht de eindstand op 1-4. Een stand die de return over een week haast overbodig maakt.  

De sterren van Lyon, ze straalden maar soms op de avond dat er hoofd geboden moest worden aan een crisis maar dat was genoeg. De ploeg van trainer Bruno Génésio won pas twee van de laatste zes duels. Iets wat de praatgrage voorzitter Jean-Michel Aulas ertoe bewoog om de druk maar eens op te voeren in Lyon. Gisteravond liep hij, haast anoniem, tevreden spinnend door de catacomben van het AZ-stadion op zoek naar handen om te kunnen schudden. Hij vond ze, want vanavond was er voor hen genoeg reden tot juichen.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Doelpunt Jordan Ferri

Jahanbakhsh claimt een strafschop, maar de arbiter geeft een hoekschop. Van Overeem trekt zijn tegenstander bij een kopduel echter naar de grond.

Garcia kopt vanaf de zijkant in een vol strafschopgebied richting doel, maar Mammana kopt weg.

Fekir probeert het vanaf de zestien. Krul brengt redding.

Sergi Darder wordt vervangen door Houssem Aouar

Mats Seuntjens wordt vervangen door Joris van Overeem

Fekir met de doelpoging, maar via de borst van Haps gaat de bal naast. Lyon doet daarna weinig met de corner.

AZ valt aan om nog enige kans te maken in de return.

GOAL! 1-3 AZ! Alireza Jahanbakhsh benut strafschop. Invaller Garcia gaat liggen na een lichte aanraking met Mammana. Jahanbakhsh schiet de toegekende strafschop in de hoek.

Volledig scherm
© Pro Shots

Lucas Tousart wordt vervangen door Jordan Ferri

Gele kaart Alireza Jahanbakhsh

Alexandre Lacazette wordt vervangen door Maxwell Cornet

Rienstra probeert het van ruim 20 meter, maar zijn schot wordt geblokkeerd door een Lyon-speler.

Volledig scherm
© ANP

Wout Weghorst wordt vervangen door Fred Friday

Muamer Tankovic wordt vervangen door Levi García

Weghorst kan bij de tweede paal schiet, maar via een Lyon-speler en keeper Lopes gaat de bal naast. AZ is niet gevaarlijk vanuit de corner.

GOAL! 0-3 Lyon! Doelpunt Alexandre Lacazette. De aanvaller loopt zijn tegenstander uit, gaat langs keeper Krul en tikt binnen.

Lopes kan na behandeling gewoon verder.

Bel Hassani kan vanaf zo'n elf meter volledig vrij uithalen. Zijn schot gaat echter over. Keeper Lopes heeft weer verzorging nodig.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

AZ gaat om 19.00 uur in Alkmaar spelen tegen Olympique Lyon, de huidige nummer vier uit de hoogste Franse voetbalcompetitie. Trainer John van den Brom mist de geschorste rechterverdediger Mattias Johansson. Derrick Luckassen zal zijn plaats overnemen. Bij Lyon is de van Manchester United overgekomen Oranje-international Memphis Depay niet speelgerechtigd.

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
0%
0%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
0
0
Vrije trappen
0
0
Overtredingen
0
0
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
0
0
Gered door de doelman
0
0
Schoten naast
0
0
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-3-1-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven