Een maquette van het Eurostadion.
Volledig scherm
Een maquette van het Eurostadion. © BELGA

Voetbalbond België optimistisch over bouw EK-stadion

De Belgische voetbalbond KBVB moet uiterlijk maandag het dossier indienen rond het nog te bouwen Eurostadion. Aan de hand daarvan beslist de Europese voetbalbond UEFA of Brussel een van de speelsteden blijft voor het EK voetbal van 2020.

In de Belgische hoofdstad staan drie groepswedstrijden en een achtste finale gepland, maar met de bouw van het nieuwe stadion, dat het oude, te kleine Koning Boudewijnstadion moet vervangen, is nog niet begonnen. Dat komt deels omdat de vereiste vergunningen nog ontbreken. ,,Het zou gezichtsverlies zijn mocht het stadion er niet komen", zei directeur Koen De Brabander van de KBVB donderdag. De UEFA beslist op 7 december, maar ook als het antwoord positief is, is er nog geen zekerheid. ,,Omdat het voor de vergunningen wachten is op de Vlaamse overheid", aldus De Brabander. ,,We kunnen niet in de hoofden van de UEFA-bestuurders kijken, maar we blijven optimistisch. Ofwel is Brussel geen gaststad meer. Ofwel behoudt de UEFA het vertrouwen en krijgen we nog wat uitstel."

De KBVB benadrukt dat een negatief oordeel van de UEFA niet meteen het einde van het Eurostadion betekent. ,,Zelfs als het niet op tijd klaar is voor het EK zullen we het stadion bouwen", bevestigde bondsvoorzitter Gérard Linard. ,,Behalve het Koning Boudewijnstadion, dat sowieso plaats moet maken, beschikt ons land niet over een stadion met een capaciteit van 40.000 stoelen. Voor de KBVB is het Eurostadion dan ook een financiële noodzaak'', voegde De Brabander toe.

Het EK van 2020 wordt gespeeld in dertien landen, de halve finale en de finale zullen in Londen worden gehouden. De Amsterdam ArenA kreeg vier duels toegezegd.