Volledig scherm
De Australische Stephanie Catley (l) en haar Nieuw-Zeelandse collega Rebekah Stott poseren in Melbourne bij de presentatie va het WK-bid. © Getty Images

WK vrouwen in 2023 Down Under?

Australië en Nieuw-Zeeland hopen in 2023 gezamenlijk het WK voetbal voor vrouwen te mogen organiseren. De twee landen hebben een door beide overheden gesteund bid ingeleverd bij de FIFA.

De landen hadden tot en met vandaag de tijd om hun ‘bidbook’ in te leveren. De FIFA wil in mei volgend jaar het gastland aanwijzen. Australië en Nieuw-Zeeland hebben concurrentie van Brazilië, Colombia en Japan. Het was al bekend dat Australië en Nieuw-Zeeland interesse hadden, maar niet om het samen te huisvesten.

,,Australië en Nieuw-Zeeland hebben een succesvolle historie in het samenwerken bij grote sportevenementen en daar zijn de WK’s rugby en cricket, in 2017 en 2015, goede voorbeelden van”, zei Richard Colbeck, de Australische minister van Jeugd en Sport. ,,Als we het WK mogen verwelkomen, dan versterken we onze reputatie als leider op het gebied van vrouwensport.”

Australië deed ook een gooi naar het WK voor mannen in 2022, dat werd toegewezen aan Qatar.

Zuid-Korea was een van de landen die zijn kandidatuur voor het verstrijken van de deadline introk. De bond van dat land wilde aanvankelijk een gezamenlijk bid indienen met buurland Noord-Korea, maar de betrekkingen tussen beide landen zijn zodanig verslechterd, dat van die plannen niets terechtkomt. Zuid-Korea wil het toernooi ook niet in zijn eentje organiseren.

Volledig scherm
Johanna Wood, president van de voetbalbond van Nieuw-Zeeland en Chris Nikou, voorzitter van de voetbalbond van Australië. © Getty Images