Xavi (39) stopt als profvoetballer en wordt trainer ‘volgens filosofie Cruijff’

Xavi Hernández (39) is begonnen aan zijn laatste weken als profvoetballer. De Spaanse middenvelder heeft vandaag zijn voetbalpensioen aangekondigd. Aan het einde van dit seizoen stopt hij als profvoetballer en gaat hij zich richten op een trainerscarrière.

,,Dit is mijn laatste seizoen als voetballer. Ik kijk ernaar uit om mijn carrière als trainer te beginnen. Mijn filosofie als coach komt voort uit de ideeën die we jarenlang hebben ontwikkeld onder Johan Cruijff en bij La Masia”, zegt hij. ,,Ik beschouw het als mijn plicht om het voetbal iets terug te geven. Wat ik in de afgelopen twee decennia heb bereikt, is een voorrecht geweest. Een onvergetelijke reis, die liefst 21 jaar heeft mogen duren.’'

Xavi verruilde zijn jeugdliefde FC Barcelona in 2015 voor Al-Sadd uit Qatar. De behendige middenvelder speelde liefst 767 wedstrijden voor FC Barcelona, waar hij in augustus 1998 zijn debuut maakte. Daarin was hij goed voor 85 doelpunten en 126 assists. Xavi speelde daarnaast 133 interlands voor Spanje, waarmee hij het EK 2008, WK 2010 en EK 2012 won. Met FC Barcelona won hij 31 prijzen, waaronder acht landstitels en vier keer de Champions League. 

Al Sadd, dat onlangs al kampioen werd in Qatar Stars League, speelt dit seizoen nog drie wedstrijden. Op 20 mei speelt Xavi zijn laatste wedstrijd. 

Volledig scherm
Xavi Hernández. © Getty Images
Volledig scherm
Xavi Hernández aan de bal voor zijn club Al-Sadd in Qatar. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© Getty Images