Volledig scherm
Xavi Hernandez © AFP

Xavi wil als bondscoach van gastland Qatar naar WK 2022

Xavi is als speler van Al-Sadd bezig aan zijn laatste loodjes als profvoetballer, maar heeft al duidelijke plannen voor na zijn spelerscarrière. De voormalige ster van FC Barcelona wil bondscoach van Qatar worden op het WK van 2022.

Xavi speelt sinds 2015 voor Al-Sadd in Qatar en wil daarna zijn steentje blijven bijdragen aan de ontwikkeling van het voetbal in het gastland van het WK van 2022. ,,Ik ben hier om ze te helpen om beter te worden en om goed voor de dag te komen op het WK. Mijn ambitie is om hier uiteindelijk bondscoach te worden", vertelt de 37-jarige middenvelder aan persbureau AFP.

Aan het eind van het seizoen zet Xavi, die met Spanje twee keer het EK (2008, 2012) won en in 2010 ten koste van Oranje de wereldtitel veroverde, voor '90 procent zeker' een punt achter zijn actieve carrière. Daarna gaat hij zich richten op een loopbaan als coach.

Qatar zal als gastland van het veelbesproken WK van 2022 over vijf jaar debuteren op een mondiale eindronde. Voor Xavi de uitgesproken gelegenheid om de kar te gaan trekken. ,,Ik denk dat het geweldig is om hier bondscoach te zijn van de nationale ploeg. Waarom niet? Natuurlijk moet ik eerst nog wel ervaring opdoen en een goede staf hebben. Maar in mijn voordeel spreekt dat ik hier het land en de spelers goed ken."

Qatar slaagde er nooit in om zich op eigen kracht te plaatsen voor een WK. Tijdens de mislukte reeks richting het toernooi van volgend jaar in Rusland versleet het oliestaatje maar liefst drie bondscoaches.