Volledig scherm
Touré met de beker in zijn handen na de winst van de Africa Cup © Pro Shots

Yaya Touré stopt als international

Ivoorkust zal het wereldkampioenschap voetbal moeten zien te halen zonder Yaya Touré. De 33-jarige middenvelder van Manchester City stelt zich niet langer beschikbaar voor de nationale ploeg, maakte hij vandaag op zijn eigen website bekend.

,,Het opschrijven van deze boodschap was waarschijnlijk de moeilijkste wedstrijd van mijn leven. Na veertien jaar op het hoogste niveau is het voor mij nu het juiste moment om te stoppen. Het feit dat ik 33 ben, de intensiteit van de trainingen en de vele wedstrijden hebben daarin geen rol gespeeld", zo legt Touré uit.

De Ivoriaan kwam 113 interlands in actie voor de nationale ploeg. Touré speelde drie WK's, in 2006, 2010 en 2014. Ivoorkust kwam daarin nooit verder dan de eerste ronde. Met Touré als aanvoerder won Ivoorkust vorig jaar de Afrika Cup. Op weg naar het WK van 2018 in Rusland is het Afrikaanse land ingedeeld in een kwalificatiegroep met Gabon, Mali en Marokko.

Volledig scherm
© EPA

Ruzie met Guardiola
Bij zijn club Manchester City hoeft Touré voorlopig niet op een plekje in de selectie te rekenen. Pas als zijn zaakwaarnemer Dimitri Seluk zijn excuses aanbiedt aan trainer Pep Guardiola, mag de middenvelder weer aansluiten.

Seluk had afgelopen week flink zijn onvrede geuit in de media. Hij vond het niet kunnen dat de Spaanse trainer zijn pupil niet opnam in de selectie voor de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. ,,Als City de Champions League niet wint, dan hoop ik dat Guardiola de ballen heeft om te zeggen dat hij Yaya niet had moeten kleineren'', stelde Seluk onlangs.

Guardiola is klaar met de aanhoudende kritiek van de zaakwaarnemer. Seluk is echter niet onder de indruk van het dreigement van de Spaanse coach. ,,Hij denkt dat hij koning is nu hij een paar potjes heeft gewonnen. Ik woon in Europa dus ik kan zeggen wat ik wil. Ik zal mijn excuses aanbieden aan Guardiola wanneer hij zijn excuses aanbiedt aan zijn voorganger Manuel Pellegrini.''

Guardiola onderhandelde vorig seizoen al met City terwijl Pellegrini officieel nog niet wist dat hij de club moest verlaten. Guardiola botste als trainer van Barcelona ook al met Touré, die toen naar City vertrok. De middenvelder was de afgelopen zes jaar één van de sterkhouders van de topclub, totdat Guardiola deze zomer overkwam van Bayern München.

Zonder de Afrikaanse middenvelder heeft City dit seizoen nog geen punt verloren in de Premier League.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement