Volledig scherm
Neymar tijdens de training van de nationale ploeg. © AFP

Zaak-Neymar: ‘Geen verkrachting, maar mishandeling’

De 26-jarige Braziliaanse vrouw die Neymar ervan beschuldigt haar vorige maand in Parijs te hebben verkracht, heeft in gesprekken met haar advocaat verklaard dat de seksuele relatie die ze met de voetballer had ‘met wederzijds goedvinden was’. Dat meldde het Braziliaanse tv-journaal Jornal Nacional maandagavond op basis van een schriftelijke verklaring van het betreffende advocatenkantoor.

Door Joost de Jong

Volgens de verklaring ging het de vrouw, wier identiteit uit privacy-overwegingen niet bekend is gemaakt, erom dat Neymar gaandeweg de ontmoeting agressief werd en haar ‘gewelddadig heeft bejegend’. Daarvoor wilde ze financiële genoegdoening. In een bespreking tussen haar advocaat en die van Neymar bleek meteen dat de vertegenwoordigers van de voetballer daar niet op in wilden gaan. 

,,Uit boosheid of wraak heeft u vervolgens aangifte gedaan waarin andere feiten zijn beschreven dan u ons eerder heeft medegedeeld, anders gezegd: op het politiebureau heeft u verteld slachtoffer te zijn geweest van verkrachting, terwijl u ons meerdere malen heeft blijk gegeven slachtoffer te zijn geweest van geweld”, aldus de verklaring, die een schriftelijke mededeling is van het verbreken van de overeenkomst met de vrouw door het advocatenkantoor. 

In een gesprek met Jornal Nacional lichtte advocaat Jodé Edgard da Cunha Bueno Filho die beslissing toe. ,,Ik was tegen drastische maatregelen. Op een gegeven moment stelde ze, op een harde manier, mijn ethische professionaliteit ter discussie.’’

Quote

In het medisch onderzoek staat dat de vrouw onder meer blauwe plekken en schrammen op haar achterwerk heeft en last heeft van maagklach­ten en stresssymp­to­men.

De vrouw heeft inmiddels een andere advocaat. Die heeft maandag de resultaten geopenbaard van een medisch onderzoek, uitgevoerd zes dagen na de vermeende verkrachting op 15 mei. Daarin staat dat de vrouw onder meer blauwe plekken en schrammen op haar achterwerk heeft en last heeft van maagklachten en stresssymptomen.

Aangifte en verhoor

De vrouw deed afgelopen vrijdag in São Paulo aangifte van verkrachting door Neymar. Die zou hebben plaatsgevonden in een hotel in Parijs. De twee hadden elkaar leren kennen via Instagram, de voetballer van Paris Saint-Germain nodigde haar daarop uit naar de Franse hoofdstad te komen.

De Braziliaanse sterspeler, die momenteel met de nationale selectie in voorbereiding is op de Copa América die op 14 juni begint, ontkende zaterdag in een zeven minuten durende video op Instagram de beschuldiging. In de video, die door het socialmediaplatform inmiddels is verwijderd, toonde hij alle WhatsApp-conversaties met de vrouw en ook expliciete foto’s van haar. 

Omdat dat in Brazilië verboden is, doet de Dienst Informaticacriminaliteit van de politie in Rio de Janeiro onderzoek naar Neymar en de video. Vrijdag moet hij zich melden voor verhoor. Ook wordt zijn telefoon dan onderzocht. Advocaten van de Braziliaanse voetbalbond proberen de datum van het verhoor uit te stellen tot na de het Zuid-Amerikaanse landenkampioenschap, dat eindigt op 7 juli.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.