Volledig scherm
© Getty Images

Zidane en Real tuimelen van voetstuk: 'We verdienen dit niet'

SamenvattingNog geen drie maanden geleden haalde een trotse Zinédine Zidane de prijs voor trainer van het jaar op van het FIFA-gala in Londen, een trofee die hij zichzelf (nog) niet toe vond komen. ,,Als je me vraagt of ik de beste ben, zeg ik 'nee'", zei de Franse succescoach bescheiden. ,,Ik denk dat er anderen beter zijn."

Quote

De bal wil er gewoon niet in

Zinédine Zidane

Feit was dat ze in het maagdelijk witte deel van Madrid wegliepen met de oefenmeester, die Real in zijn eerste volledige seizoen naar de landstitel én de Champions League leidde. ,,Zidane kan zijn hele leven hier blijven", glunderde voorzitter Florentino Pérez na die prestatie. ,,Al onze fans houden van hem. Hij heeft in 17 maanden het onmogelijke gepresteerd."

Die periode van ongeëvenaarde weelde is drie maanden later weinig meer waard, al was elke andere trainer vermoedelijk al lang voor de zeperd tegen Villarreal ontslagen. Van de 18 competitieduels wist Real er dit seizoen maar 10 te winnen. Het gat met koploper Barcelona is met 16 punten ongekend.

,,De bal wil er gewoon niet in", stamelde Zidane na de historische nederlaag tegen Villarreal - nooit eerder won de Yellow Submarine in het Bernabéu. Op de constatering van de Fransman viel weinig af te dingen; zijn ploeg bestookte het doel van Sergio Asenjo liefst 28 keer. Geen enkele andere club ondernam dit seizoen meer doelpogingen in een competitieduel. ,,Als je niet scoort, maakt het niet uit hoe je speelt. Vandaag ging het voetballend niet slecht, maar daar koop je niets voor."

,,We verdienen dit niet", zei een zwaar teleurgestelde Zidane. ,,Het is enorm balen, maar we mogen de koppies nu niet laten hangen. Dit hoort bij voetbal en er komt een moment waarop het tij weer gaat keren. Uit al het negatieve moeten we proberen iets positiefs te halen."

Oneindige crisis

Volledig scherm
Zinédine Zidane. © AP

De Spaanse sportkranten denken daar anders over. 'De crisis is oneindig', kopte Marca vanavond na de blamage van Real Madrid in eigen huis tegen Villarreal (0-1); 'Real kan niet dieper zinken', denkt AS. Spaanse voetbalanalytici en mopperende twitteraars voor de buis vragen zich af of Zidane het lek nog boven krijgt.

De voormalig wereldvoetballer van het jaar, die donderdagavond zijn contract nog met twee jaar verlengde, weet zelf als geen ander dat hij een succesje heel hard nodig heeft. ,,Ik wil niet in herhaling vallen, maar alleen een overwinning kan dit omkeren. Daar snakken we nu meer dan ooit naar."

En anders zit de succestrainer, baan voor het leven of niet, over een paar weken gewoon zonder werk.

Volledig scherm
Zinédine Zidane. © AP