Zijn deze spelers echt blij, of doen ze alsof?
Sjoerd zietIn de rubriek Sjoerd Ziet bespreekt Sjoerd Mossou opvallende foto's uit de voetbalwereld. Vandaag de anderhalvemeterhuldiging van Red Bull Salzburg.
Zo ziet een voetbalfeest er uit tegenwoordig. Red Bull Salzburg heeft op deze foto zojuist de Oostenrijkse beker uitgereikt gekregen, keurig op anderhalve meter afstand, althans: zo ongeveer dan. Het podium is gelukkig ruim genoeg.
Ik moest gelijk aan de wat oudere versies van die FIFA-computerspelletjes denken. Als je vroeger de finale van een voetbalspel won, volgde er ook altijd zo’n podiumtafereeltje zoals hierboven, afgelopen vrijdag in het stadion van Klagenfurt.
De grafische mogelijkheden van computergames waren nog niet zo geavanceerd als tegenwoordig. Digitale voetballers konden elkaar nog niet fatsoenlijk omhelzen; bij onderling contact versmolten de spelertjes als het ware tot een brei van pixels, en anders bewogen ze dwars door elkaar heen.
Bij de uitreiking van een beker vierde iedere voetballer daarom zijn eigen individuele feestje. Alle FIFA-spelertjes stonden op hun eigen plek te hupsen en te dansen en blij te wezen, vrijwel exact zoals op deze foto.
Red Bull Salzburg is de eerste club die een prijs heeft gewonnen in coronatijd. Dat is wennen, maar van het tafereeltje word je niet echt vrolijk natuurlijk. Aanvoerder Andreas Ulmer houdt de beker de lucht in, maar aan wie laat hij ‘m eigenlijk zien?
Er zit niemand op de tribune, op een paar clubofficials met mondkapjes na. Iedereen staat maar een beetje wezenloos in zijn handen te klappen. Het ongemak druipt er vanaf. Zijn de spelers echt blij, of doen ze maar een beetje alsof?
Op een grote parkeerplaats in Salzburg was vrijdag een soort drive-in-bioscoop gemaakt, waar supporters de wedstrijd konden volgen vanuit hun eigen auto. De fans zagen er zogezegd blij uit, ze hingen met sjaaltjes uit de ramen, maar ook dat zag er allemaal nogal geforceerd uit.
In Denemarken lanceerden ze laatst een soort zoomverbinding, waarbij supporters op schermen zichtbaar waren aan de rand van het veld. De kartonnen poppen van onder andere Borussia Mönchengladbach zijn alom bekend inmiddels. Op Fox Sports krijg je tegenwoordig stadiongeluid, zo nep als je het maar bedenken kunt, maar toch verrassend effectief.
Je kunt er op allerlei manieren naar kijken: is het glas nu halfvol of halfleeg? Moeten we dit soort dingen helemaal niet willen, of maken we er het beste van?
Persoonlijk ben ik toch geneigd tot het laatste. Voetbal is cultuur, maar het is ook gewoon sport natuurlijk. Het is natuurlijker om een sportcompetitie wél te spelen, binnen alle gezondheidskaders, dan om achter een bureau te beslissen over het lot van de één of het lot van de ander.
Bovendien schrijven we, tegen wil en dank, ook geschiedenis dezer dagen. Deze foto hoef je over twintig jaar maar even vluchtig te bekijken, of je weet meteen welk jaar het hier betreft.
Het wachten is nu op het kampioensfeest van Liverpool. Dat wordt net zo ongemakkelijk, maar minstens zo memorabel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
AZ, een bolwerkje van rede en fatsoen, had beter moeten weten
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMColumn
Het is maar een idee hoor: misschien bij de volgende pandemie eerst even nadenken
Volgens Sjoerd Mossou is de voetballerij de enige branche ter wereld die zélf smeekte de boel op slot te gooien. ,,Vrijwel overal in Europa mogen voetballers straks weer voetballen, behalve in Nederland. Het is maar een idee hoor, maar misschien bij de volgende pandemie eerst even nadenken, samen optrekken, kalm de scenario’s uitwerken. Dan pas roepen en gillen.” -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Na 14 jaar en 25 prijzen vertrekt clubicoon Karim Benzema bij Real Madrid
-
-
-
PREMIUMmet poll10
Lionel Messi, Erling Haaland of toch Kevin De Bruyne? Gouden Bal ‘nieuwe stijl’ geeft voer voor discussie
Onze voetbalexpert Maarten Wijffels verkeert als jeugdspeler en journalist al bijna een leven lang in het Nederlandse profvoetbal. In Kijk op Voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag: nieuwe selectiecriteria voer voor debat bij de keuze voor de winnaar van de Gouden Bal. -
PREMIUM4
Erik ten Hag wacht cruciale en onzekere zomer bij United: ‘Ik heb mijn ideeën en zal die ook kenbaar maken’
Na de verloren FA Cup-finale tegen Manchester City (2-1) wacht United-manager Erik ten Hag een belangrijke, maar onzekere transferzomer. De lat moet flink omhoog om écht aan te haken bij de top, maar de wereldberoemde club zit voorlopig in een vacuüm. Wout Weghorst verbeeldt die realiteit als geen ander.