Volledig scherm
© AP

Zwitserland verdenkt PSG-voorzitter in omkoopschandaal

De Zwitserse openbare aanklager doet onderzoek naar de betrokkenheid van PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi naar de verkoop van mediarechten door de FIFA. Hij wordt verdacht van fraude bij de verkoop voor de WK’s van 2026 en 2030. Die zijn gegaan naar BeIN Media Group, waarvan Al-Khelaifi eigenaar is.

Valcke wordt ervan verdacht persoonlijk voordeel te hebben genoten bij het toekennen van de mediarechten voor de WK's voetbal van 2018, 2022, 2026 en 2030. Hij zou ook 'ondubbelzinnig' zijn bevoordeeld door Al-Khelaifi. Dat meldde de advocaat-generaal van het Zwitserse Openbaar Ministerie.

Justitie in Zwitserland werkt in het onderzoek nauw samen met justitiële autoriteiten in Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje. De kantoren van beIN Sports in Parijs werden donderdag doorzocht door de Fransen.

Valcke stond zich gisteren nog te verdedigen bij het Hof van Sportarbitrage in Lausanne, waar hij tegen zijn straf in beroep is gegaan. De Fransman, die jarenlang de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, is door de ethische commissie van de FIFA voor tien jaar geschorst voor alle voetbalgerelateerde zaken. Ook Valcke wordt door Zwitserland strafrechtelijk vervolgd. 

Valcke is door de ethische commissie van de FIFA beschuldigd van fraude bij de verkoop van WK-kaartjes, het sjoemelen met reiskostenvergoedingen en het bewust verkopen van tv-rechten onder de marktwaarde. Valcke zou bovendien hebben geprobeerd bewijsmateriaal te vernietigen. Tijdens de hoorzitting bij het CAS hield Valcke bij hoog en bij laag vol dat hij niets fout heeft gedaan en dat de FIFA zijn reputatie heeft vernietigd.