Volledig scherm
Matthew Miazga en Peter Olayinka. © BELGA

Ballenjongen bij Vitesse ontkent racistische opmerking

Spits Peter Olayinka van Zulte Waregem zou donderdagavond racistisch bejegend zijn door een ballenjongen in GelreDome. Dat gebeurde in de slotfase van de Europa League-wedstrijd tegen Vitesse in het Arnhemse stadion. De ballenjongen ontkent de aantijgingen.

Een woordvoerder van de club uit Vlaanderen bevestigt berichtgeving daarover op een Belgische voetbalwebsite. Daarop zegt de voetballer uit Nigeria dat de ballenjongen hem heeft uitgemaakt voor 'domme zwarte, black idiot'. ,,Wat er precies gezegd is weet ik niet, wel dat er inderdaad iets is gezegd van racistische aard’’, meldt woordvoerder Jeroen de Volder namens SV Zulte Waregem. ,,We betreuren het dat dit is gebeurd, terwijl er geen enkele aanleiding toe was.’’

De Volder zegt ook dat de Belgische club het incident verder laat rusten, en dat er bijvoorbeeld geen melding wordt gedaan bij de Europese voetbalbond UEFA. ,,We concentreren ons beter op de volgende wedstrijd, komende zondag tegens KV Oostende.’’

Vitesse verklaart te gaan onderzoeken wat er precies is gebeurd en gezegd. ,,Wij gaan dit uitzoeken”, verklaart een woordvoerder van de Arnhemse club. ,,Wij hebben zelf niets waargenomen. Als het heeft plaatsgevonden, dan kan dat niet door de beugel en worden maatregelen genomen.”

Gelachen

De club heeft inmiddels met de ballenjongen gesproken. Die ontkent het verhaal, ook op zijn Facebookpagina. ,,De beste man maakte een schwalbe waarop ik zei: sta op en voetbal verder. Waarna ik de bal gaf. Inderdaad ik heb gelachen maar puur omdat hij boos was!'', aldus de ballenjongen.

Vitesse verloor de wedstrijd donderdagavond met 0-2 en is daardoor uitgeschakeld in Europa.