Volledig scherm
2013: Teleurstelling en ongeloof bij de spelers van FC Utrecht na de uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen het Luxemburgse FC Differdange. © ANP

FC Utrecht naar Malta of San Marino in voorronde Europa League

Utrecht eerst uitFC Utrecht start het Europese avontuur deze zomer tegen FC Valletta (Malta) of SS Folgore uit San Marino. 

Door Ard Schouten

Bij de loting in het Zwitserse Nyon kwamen de clubs uit Malta en San Marino uit de bus als potentiële tegenstander in de tweede voorronde van de Europa League. Beide clubs spelen later in de maand tegen elkaar om uit te maken wie Utrecht treft. De duels staan op de rol voor 13 en 20 juli.

FC Utrecht speelt het eerste Europese thuisduel in Waalwijk, omdat de eigen Galgenwaard bezet is voor het EK vrouwen.

Dat Utrecht de wijk neemt voor een Europees treffen is geen novum. Op 30 september 1981 werd de wedstrijd tegen Hamburger SV in Arnhem gespeeld in verband met de bouw van Stadion Galgenwaard. Het seizoen daarop (15 september 1982) moest Utrecht naar Groningen afreizen voor de wedstrijd tegen FC Porto. Als straf voor ongeregeldheden.

Studenten en kantoorklerken

Utrecht begint aan het veertiende Europese duel in de clubgeschiedenis. De Domstedelingen troffen mooie clubs als Real Madrid, HSV, Porto, Parma. Celtic, Liverpool en Napoli. In 2013 was Utrecht voor het laatst Europees actief. Het nietige FC Differdange '03 uit Luxemburg, een elftal van studenten en kantoorklerken, was meteen het eindstation, nadat Utrecht in de return een veilige 3-1 voorsprong had verspeeld (3-3).

FC Utrecht, dat voor de veertiende maal aan een Europees seizoen begint,  speelt de duels in de tweede ronde op 13 en 20 juli.

Vitesse is als bekerwinnaar automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League, PSV stroomt in de derde voorronde in.