Volledig scherm
Robert Lewandowski benut namens Bayern een strafschop. © ANP

Het wemelt van de penalty's in de Champions League

Het aantal strafschoppen in de Champions League is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. In 2006/2007, toen het hoofdtoernooi ook al uit 125 wedstrijden bestond, wezen de scheidsrechters zeventien keer naar de stip. Afgelopen seizoen gebeurde dat al 53 maal.

Volgens Simon Gleave van statistiekenbureau Gracenote Sports, dat de cijfers op een rijtje zette, hangt dat voor een groot deel samen met de komst van de vijfde en zesde official. Die staan sinds het seizoen 2010/2011 achter de zijlijn mee te kijken, het jaar dat de opvallende stijging werd ingezet. Gleave schat in dat bij achttien tot dertig gegeven strafschoppen de nieuwe assistent-scheidsrechters een beslissende rol spelen.

Strafschoppen zijn de laatste jaren overigens allerminst een garantie voor succes. De afgelopen twee seizoenen werden 58 en 62 procent van de buitenkansjes benut, waar dat in eerdere jaren rond de 75 procent schommelde.

De Champions League bestaat sinds 2003/2004 in de huidige vorm van 125 duels, met knock-outwedstijden voor de laatste zestien deelnemers. De UEFA nam toen afscheid van het het systeem met de tweede poulefase.