Volledig scherm
Landskampioen Feyenoord. © ANP

Kampioen van 2019 moet twee voorrondes Champions League overleven

Het is officieel. De eredivisiekampioen van 2019 moet door de slechte Europese prestaties van de Nederlandse clubs twee voorrondes overleven om tot de groepsfase van de Champions League te komen.

De landskampioen stroomt in de derde voorronde in en moet daarna ook nog een play-offs overleven. De nummer twee van de eredivisie komt in de tweede voorronde van de Champions League terecht en moet dus drie rondes doorkomen.

Voor de Europa League is er ook geen rechtstreekse plaatsing voor de winnaar van de KNVB-beker. De bekerwinnaar komt in de derde van de vier voorrondes terecht. De nummer drie van de eredivisie begint een ronde eerder, net als de winnaar van de play-offs.

Ook de kampioen van dit seizoen moet de voorrondes spelen. Nederland staat op dit moment dertiende op de UEFA-ranglijst en kan nog zakken. Een veertiende plek verandert niets aan de situatie, maar bij een vijftiende plek moet de kampioen van 2019 instromen in de tweede voorronde. Het Griekse AEK Athene moet daarvoor overigens nog wel vier duels zien te winnen (of een reeks remises te behalen) in het verloop van het toernooi van dit jaar.