Volledig scherm
Ajax viert feest na een goal tegen Kiev. © EPA

Nederlandse clubs gaven 3-1 zege nooit meer weg

Ajax kan zich vanavond voor het eerst in vier jaar verzekeren van deelname aan de Champions League. Na de 3-1 overwinning van woensdag in Amsterdam, liggen de kaarten gunstig. Met dank aan statistiekenbureau Gracenote, hier de belangrijkste cijfers en feiten voor Dinamo Kiev-Ajax.

• Zeven keer eerder verdedigde een Nederlandse ploeg een 3-1 zege in een Europese return en nooit werd die uitgangspositie uit handen gegeven. Voor Ajax is deze stand wel een unicum. Dinamo Kiev moest in de clubhistorie één keer eerder een 3-1 uitnederlaag wegpoetsen, maar slaagde daar tegen Besiktas in december 2002 bij lange na niet in (0-0).

Dit zijn de vermoedelijke opstellingen van Dinamo Kiev en Ajax

Volledig scherm
© AD

 De laatste en enige keer dat Ajax Dinamo Kiev tegenkwam in een Champions League-playoff, was in het seizoen 2010/2011. Denis Garmash dupeerde zijn ploeg toen door rood te pakken in Kiev (uitslag 1-1). Diezelfde Garmash krijgt vanavond kans op eerherstel, want hij speelt nog steeds bij Kiev en staat vermoedelijk in de basis. Ajax, met Daley Blind 90 minuten op de bank, schakelde de Oekraïners in dat seizoen uit door thuis met 2-1 te winnen.

Volledig scherm
Zakaria Labyad, Mitchell Bakker en Dennis Johnsen dollen tijdens de training van Ajax in het NSK Olimpiejsky-stadion in Kiev. © ANP

• Ook bij Dinamo kunnen ze zich vastklampen aan de statistieken: van de laatste twintig Europese thuisduels zouden tien uitslagen vanavond goed zijn voor minimaal een verlenging. Liefst zes keer won de ploeg met cijfers die uitschakeling voor Ajax zouden betekenen.

• Voor Ajax zou maar één uitslag uit de laatste twintig Europese uitduels de Champions League-droom aan gruzelementen slaan. Op 24 augustus 2016 blameerde de ploeg van Peter Bosz zich met een 4-1 nederlaag bij FC Rostov, waardoor de positie van Frank de Boers opvolger meteen zwaar onder druk kwam te staan. Bosz kreeg Ajax niet veel later aan de praat en bereikte verrassend de finale van de Europa League.


• Ajax kan vanavond een bijna 46 jaar oud clubrecord breken. De Amsterdammers scoorden in de laatste zes Europese duels steeds minstens twee keer, iets dat eerder alleen tussen mei 1972 en maart 1973 lukte. Toen met namen als Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Johan Neeskens.

Bekijk hieronder de samenvatting van Ajax-Kiev van vorige week.

Volledig scherm
Dusan Tadic. © Getty Images