Volledig scherm
Ronald Koeman. © Photo News

'Onthutste' Koeman in crisissfeer bij Everton

'We worstelen'Trainer Ronald Koeman heeft met Everton opnieuw een flinke tegenvaller geïncasseerd. De ploeg uit Liverpool gaf op eigen veld in de Europa League tegen het modale Apollon Limassol in de slotfase de overwinning weg: 2-2. De Cypriotische gelijkmaker viel in de 88ste minuut, op een moment dat de bezoekers nog maar met tien man speelden.

Door de deceptie wacht Everton, dat slecht aan de Engelse competitie is begonnen, in groep E van de Europa League nog op de eerste zege. De ploeg van Koeman verloor twee weken geleden ruim van Atalanta (3-0). De Italiaanse ploeg speelde donderdag met 1-1 gelijk bij Olympique Lyon.

Na twee opeenvolgende overwinningen nam de druk op Koeman de afgelopen week wat af, maar de blamerende remise tegen Apollon zal de kritiek weer doen aanzwellen. Het veldspel is vooralsnog altijd veel te rommelig en onsamenhangend. 

Adrian Sardinero strafte in de beginfase geklungel in de Engelse defensie af, 0-1. Dankzij Wayne Rooney hoefde Koeman niet lang tegen een achterstand aan te kijken. Hij profiteerde van een blunder bij Héctor Yuste (1-1).

Na de pauze schoot invaller Nikola Vlasic de thuisclub in de 66e minuut op voorsprong. Daarna kreeg ook Davy Klaassen nog wat speeltijd van Koeman. Na de rode kaart voor Valentin Roberge leek het duel gespeeld, maar twee minuten later zorgde Héctor Yuste alsnog voor de pijnlijke gelijkmaker: 2-2.

Koeman was onthutst over het spel van Everton. ,,We begonnen door elke bal terug te spelen in plaats van vooruit. Het eerste doelpunt gaven we weg. Het is duidelijk dat we worstelen. De spelers spelen ver onder hun niveau''
, liet de oud-international eerlijk weten. Daarmee bracht hij zichzelf in een lastige situatie. Want door te erkennen dat zijn manschappen momenteel onder hun kunnen spelen, stelt hij ook zichzelf min of meer ter discussie.

Het zwak aan het seizoen begonnen Everton leek na opeenvolgende overwinningen in de League Cup en in de Premier League op de goede weg. ,,Ik kan niet zeggen dat de spelers er niet voor gaan, dat ze er niet voor vechten. Maar ze zijn bang om vooruit te voetballen. Dat zag je vooral in de beginfase. Bijna elke bal ging terug bij ons en daar viel ook de eerste simpele goal van Apollon uit.''

Everton speelt zondag thuis tegen Burnley.

Volledig scherm
© REUTERS

Het andere duel in Groep E, Olympique Lyon - Atalanta Bergamo eindigde in 1-1. Oud-Ajacied Bertrand Traoré opende de score namens de ploeg van basisspeler Kenny Tete en invaller Memphis Depay. De Argentijn Alejandro Gómez, aanvoerder van de ploeg van basisspelers Marten de Roon en Hans Hateboer, maakte schitterend gelijk uit een vrije trap.

Volledig scherm
Mariano passeert Marten de Roon. © Photo News