Volledig scherm
Fernando Torres kust de beker. © Getty Images

Waarom dit de mooiste prijs uit de loopbaan van Torres is

Fernando Torres won de Champions League met Chelsea en pakte met Spanje twee Europese titels én de wereldtitel in 2010, maar van de winst van de Europa League met Atlético Madrid genoot de Spaanse spits het meeste.

,,Op sentimenteel vlak is dit voor mij de belangrijkste beker'', zei Torres in Lyon, met de bokaal voor de Europa League in zijn handen. ,,Ik mag me gelukkig prijzen dat ik in mijn carrière veel heb gewonnen. Maar hier droomde ik al als kind van, om met 'mijn' club een belangrijke beker te veroveren.''

De nu 34-jarige spits werd als vijfjarig jochie al fan van Atlético, dat Torres op zijn elfde opnam in de jeugdopleiding. Zes jaar later debuteerde Torres in het eerste van de 'Rojiblancos', die destijds nog op het tweede niveau speelden. De Spanjaard groeide al snel uit tot topschutter en aanvoerder van Atlético, maar een grote prijs pakken lukte niet.

Torres ging zijn erelijst pas vullen toen hij via Liverpool bij Chelsea was beland. In 2015 keerde de spits terug in Madrid, omdat hij ook met Atlético succes wilde hebben. Gisteravond volgde in Lyon dan eindelijk de ultieme bekroning.

,,Ik ben zo trots dat ik deel uit uit maak van deze groep, die het leven van zoveel Atlético-fans heeft veranderd. Voorheen moesten we altijd uitleggen waarom we dit shirt wilden dragen. Ik draag deze prijs op aan alle fans van onze club'', zei Torres, die in de finale tegen Olympique Marseille vlak voor tijd Antoine Griezmann kwam aflossen. Zondag neemt hij afscheid van 'zijn' club in de thuiswedstrijd tegen Eibar. ,,Het stadion zal exploderen, we gaan hem met een groot feest bedanken voor alles wat hij voor deze club heeft gedaan'', zei trainer Diego Simeone. Onduidelijk is nog waar Torres zijn carrière voortzet.