Volledig scherm
© Getty Images

Woelig Olympique Marseille telt eindelijk weer mee

Olympique Marseille is dé verrassing van de Europa League. De club van miljonair Frank McCourt telt dit seizoen weer mee, al is Atlético Madrid vanavond in de finale in Lyon de favoriet.

Volledig scherm
© Getty Images

Door Edwin Winkels

Hij heeft de naam van een overleden schrijver en zijn bijnaam in Los Angeles was McBankrupt (McBankroet), maar de 64-jarige Frank McCourt is springlevend en multimiljonair. En vandaag is hij vooral blij; in elk geval tot het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bjorn Kuipers. Ruim anderhalf jaar nadat de Amerikaanse vastgoedondernemer eigenaar werd van Olympique Marseille staat de even historierijke als woelige club in de finale van de Europa League.

Heel veel is er niet eens nodig geweest om Marseille weer aan de Europese subtop te krijgen, veertien jaar nadat het de finale om de UEFA Cup van Valencia verloor. Voor slechts 45 miljoen nam hij de Zuid-Franse club over van de Russische weduwe Margarite Louis-Dreyfus, die Marseille van haar man had geërfd en niet wist wat ermee te doen.

Koopje

Volledig scherm
Trainer Rudi García. © EPA

Op een bruiloft aan de Côte d'Azur klampten veel mensen McCourt aan om hem op het 'koopje' te wijzen. Want dat was de club voor de sportgekke en steenrijke Amerikaan, die in 2004 de honkbalclub Los Angeles Dodgers voor 413 miljoen dollar kocht en acht jaar later weer voor een record van liefst 2,13 miljard verkocht.

Dus zullen die 45 miljoen voor Marseille niet zo heel veel zijn geweest voor McCourt, noch de 110 miljoen die de club tot nu toe in nieuwe spelers heeft geïnvesteerd. Maar hij wil niet zomaar met geld smijten. ,,Ik heb niet het chequeboek van Qatar. Wij schieten met katapulten, terwijl zij gewapend zijn. Daarom moeten we vooral creatief zijn en hard werken'', is zijn filosofie.

Die wordt uitgevoerd door clubvoorzitter Eyraud, die op sportief gebied volledig vertrouwt op technisch directeur Andoni Zubizarreta en trainer Rudi García, die ooit Lille kampioen maakte en het aardig deed bij AS Roma. Het drietal lijkt de rust te hebben teruggebracht bij de eeuwig roerige Mediterraanse club. Namen doen er niet toe. Toen ster Patrice Evra in november een scheldende supporter van Marseille een trap in het gezicht gaf, kon hij vertrekken.

Volledig scherm
© EPA

Champions League

Volledig scherm
Sterspeler Dimitri Payet. © Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Zonder Evra overleefde Marseille de groepsfase en soms miraculeus de latere rondes, zoals de halve finale tegen Salzburg, met een doelpunt van verdediger Rolando in de verlenging. Winst vanavond in Lyon is voor Marseille noodzakelijk om volgend seizoen aan de Champions League mee te mogen doen, want in de Franse competitie, waarin het vierde staat, is het afhankelijk van Lyon en Monaco.

Maar het is al heel wat dat Marseille weer in de buurt van die rivalen staat. Dateert de laatste Europese titel van 1993 (de Champions League, het is nog altijd de enige Franse club is die de grootste Europese trofee heeft gewonnen), de nationale titel won de club in de laatste 25 jaar slechts eenmaal (2010).

Dimitri Payet, een van de geslaagde aankopen van vorig jaar, is het brein en de ster, geflankeerd door de snelle Florian Thauvin en Argentijn Lucas Ocampos. De spitsen (Valère Germain en Konstantinos Mitroglou) zijn niet echt bijzonder, maar het zwakste punt is de verdediging, die tegen mannen als Diego Costa en Antoine Griezmann, geboren op 50 kilometer van het stadion in Lyon, zullen afzien.

Volledig scherm
Het stadion in Lyon waar de Europa League-finale vanavond plaatsvindt. © Getty Images