ANP
Volledig scherm
© ANP

Aanmoediging van Zelenski zou niet nodig moeten zijn

Door moderne communicatiemiddelen is oorlog nooit meer ver weg. Alles wat we zien, horen en weten schept verplichtingen, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.

15 reacties

 • Hanneke Meer

  12 maanden geleden
  De behaagzieke Zelenski schijnt zeer happy te zijn met zijn rol als president, liefst gehoord door de hele wereld. Hij zou 100% bezig moeten zijn met vredesonderhandelingen die het beste zijn voor de gewone Oekraïners. Het verloop van deze oorlog was te voorspellen en ik vraag me af hoe hij zich kost wat kost (aan mensenlevens) blijft opstellen tegenover de Russen.
 • Hanneke Meer

  12 maanden geleden
  Aanmoedigen (tot vrede!) van Zelenski zou juist wel nodig moeten zijn. Dat Zelensky en staf steeds verontwaardigd zijn dat Russische soldaten uit frustratie nog even gruwelijke oorlogsmisdaden begaan, voordat zij zich uit heroverd gebied terugtrekken. Hoe meer tijd die vredesonderhandelingen vragen, des te meer mensen nog onnodig hun leven zullen verliezen. Poetin die moeite zou hebben met Zelenski te ontmoeten? Zelenski zou moeite moeten hebben met aanwezigheid van Poetin, zou ik denken.
 • Joost Visser

  12 maanden geleden
  Dat applaus vond ik wel op z´ n plaats. Al twee jaar leven we in een dictatuur met de bijkomende corruptie. De verlichaam van dit alles van de Ukraiene loopt een-op-een met de nederlandse situatie. Logisch dat regering en parlement hem geweldig vinden, is een soortgenoot. Ik niet. Ik geef geen staande applaus aan neonazies. In 2018 was Zelynsky een arme komiek. Na zijn verkiezing miljardair in een twee jaar tijd. Waar zou hij dat geld vandaan hebben? Europees anticorruptiegeld. Dus niet gelukt.
 • Hanneke Meer

  12 maanden geleden
  Misschien ligt het aan het vertalen, maar Zelenski zegt mij wel erg veel wat Nederland, EU en wie al niet meer 'moeten doen'. Wij mogen (moeten ook voor onze vrijheid) wapens leveren aan Oekraïne, terwijl China dat van het Westen weer niet aan Rusland mag doen? Democratisch, autocratisch of iets in het midden? Kwamen die beelden van dode dierlijke karkassen en uitgedroogde en uitgehongerde mensen uit Afrika ook maar wat vaker voorbij. Dan voelden we ons daarvoor op zijn minst ook medeplichtig.
 • Ton Dolfijn

  12 maanden geleden
  Zelenski is het PR wapen van de Ukrainse oligarchen en hij doet het goed! Staande ovatie van ons parlement voor nog meer wapenleveranties en sancties. Verlenging van de oorlog dus in plaats van over vrede praten. Is dit in het belang van de Ukrainse en Nederlandse burgers? De "vredelievende" kamerleden hadden moeten applaudiseren voor een vredesregeling en integratie/taallessen voor de Ukrainse vluchtelingen die niet terug willen naar het dictatoriale Ukraine of Rusland. Geef ze eens ongelijk!