Besmettingen? We leggen de schuld bij anderen
CommentaarDe kans dat over drie weken de nieuwe coronamaatregelen versoepeld kunnen worden, is minimaal. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft hoog en deskundigen vinden de vrijdagavond afgekondigde maatregelen niet ver genoeg gaan om het tij te keren. Iedereen wijst naar iedereen, schrijft Hans van Soest in dit commentaar.
Het gebrek aan steun voor de maatregelen is zorgwekkend. We houden ons al langer niet meer aan de regels zoals thuis blijven bij klachten of regelmatig handen wassen. Zelfs nu ziekenhuizen het werk weer niet aankunnen en mensen wederom te horen krijgen dat hun operatie wordt uitgesteld omdat alle aandacht moet gaan naar nieuwe coronapatiënten die in doodsnood zijn, dringt de ernst niet door tot iedereen.
In meerdere gemeenten moest de politie ingrijpen, omdat uitgaanspubliek boos was dat de kroegen om 20.00 uur dicht gingen zaterdagavond. In Breda weigerden kroegbazen demonstratief hun deuren te sluiten. De burgemeester besloot niet meteen in te grijpen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn collega in Leeuwarden, al had dat ook met gebrek aan politiecapaciteit te maken.
De Bredase burgemeester Depla vindt dat we ook begrip moeten hebben voor horecaondernemers die door de nieuwe maatregelen bedreigd worden in hun voortbestaan. Nou is het onmiskenbaar zo dat het leed onder deze ondernemers niet kan worden overschat: financieel zitten ze veelal aan de grond, velen slapen al een jaar niet meer. Het nieuwe steunpakket waar het kabinet mee komt, moet dan ook royaal zijn.
Maar regels gelden voor iedereen. Het coronatoegangsbewijs is destijds mede ingevoerd zodat de horeca open kon blijven ondanks de pandemie. Uit onderzoek bleek dat 40 procent van de horecabazen weigerde het beleid te handhaven. Dan is het wrang voor de goedwillende ondernemer te zien dat die schreeuwers nu ook weigeren zich aan de nieuwe avondsluiting te houden: het begrip bij de rest van de samenleving voor hun situatie wordt er niet groter door.
Daarom had ook in Breda zaterdag gehandhaafd moeten worden. Al anderhalf jaar wijst iedereen naar iedereen: wij zijn niet de schuld van de besmettingen, kijk maar naar anderen. Maar als niemand zijn verantwoordelijkheid neemt, is straks nog een veel ingrijpender lockdown nodig om het virus in bedwang te houden.
Merk jij ook dat de schuld makkelijk bij anderen wordt gelegd?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
update
Depla krijgt steun van Bruls na horecaprotest Breda, advocaat doet juist aangifte
Heeft burgemeester Paul Depla goed gehandeld door het horecaprotest in Breda zaterdagavond te gedogen? Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, snapt de afweging van zijn collega wel. Advocaat Michel van Stratum uit Nootdorp niet. Hij doet aangifte tegen de burgemeester voor ‘opruiing en het negeren van de coronamaatregelen’. -
12
Zaten er in paprikachips maar paprika’s
Het kabinet wil scholieren gezonder laten eten. Goed idee, nu nog een plan, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Vijftien arrestaties tijdens rellen in Leeuwarden, meeste horeca houdt zich aan regels, Breda blijkt uitzondering
Door het hele land hebben de meeste horecaondernemers zich uiteindelijk toch gehouden aan de opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. De uitzondering is Breda waar veel horecazaken ‘gewoon’ tot 00.00 uur open waren. Burgemeester Depla zegt begrip te hebben voor de actie en heeft niet ingegrepen. In Leeuwarden trad de ME kort op tegen een groep relschoppers. Vijftien van hen werden gearresteerd. -
39
Arbeid is het te koesteren goud
Zolang een concerntop niet tot het inzicht komt dat niet winst of bonussen, maar arbeid het te koesteren goud is, zal de bagageafhandeling op Schiphol niet de laatste plek zijn waar deze zomer chaos ontstaat. Dat schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen in dit commentaar.
-
‘Niet doen’, zegt Bruls tegen kroegbazen die overwegen na 20.00 uur open te blijven
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, heeft kroegbazen opgeroepen om cafés na 20.00 uur te sluiten, zoals de coronaregels voorschrijven. In Breda bleef een deel van de cafés na die tijd gewoon geopend. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
127 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerrie de van dongen
P. van der Kooij
Maria Yvonne Franssen
Maria Yvonne Franssen
de Kooker