Demonstranten in China houden witte papieren omhoog tijdens protesten tegen coronamaatregelen.
Volledig scherm
Demonstranten in China houden witte papieren omhoog tijdens protesten tegen coronamaatregelen. © Getty Images

Big Brother in China geeft stof tot nadenken

Nederland wordt steeds afhankelijker gemaakt van camera’s, mobieltjes en internet. De huidige ontwikkelingen in China geven stof tot nadenken, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.

37 reacties

 • Mevrouw Schenk

  2 maanden geleden
  Helemaal met je eens. Je kunt het al zien aan de afhankelijkheid van Russisch gas. Als je dan volgens Rusland een misstap begaat als land, draaien ze de gaskraan dicht. Hetzelfde gebeurd zometeen met gegevens van je mobiel. Zeg of schrijf je dingen in je mobiel of die via mail op je mobiel geladen worden, kun je zomaar door alles en iedereen bespioneerd worden. Je mag er voor het gemak van uitgaan dat wanneer je een mobiel van Chinese makelijk koopt dat er spionagesoftware op zit. Zo werken ze.
 • T Holwerda

  2 maanden geleden
  we zijn er toch voor dat iedereen zijn norm en waarheid zelf bepaald ?
 • Hans Laats

  2 maanden geleden
  Hans Laats. @ John Schotanus, NL. zit al tot z'n ellebogen in China. Er zitten hier heel veel Chinese studenten die voor de Chinese overheid werken.
 • Hans Oostveen

  2 maanden geleden
  Struisvogelpolitiek ! Iedereen die chinese apparatuur koopt ( incl. de overheid !!) Doet dit omdat het goedkoper is. Korte termijnbelang viert hoogtij. Dan geldt argwaan niet meer...ineens vergeten....
 • Ben Balsink

  2 maanden geleden
  Ik heb al jaren lopen roepen dat ik te laat geboren ben. Ik zou zo graag in een wereld leven zonder al die digitale gevangenschap. Terug naar de tijd zonder mobieltjes, internet.