Harvey Weinstein bij zijn aankomst bij de rechtbank in Manhattan, maandag.
Volledig scherm
Harvey Weinstein bij zijn aankomst bij de rechtbank in Manhattan, maandag. © AFP

Een mijlpaal, niet alleen voor Hollywood

CommentaarDe veroordeling van Harvey Weinstein is niet alleen goed nieuws voor aankomende actrices, maar voor iedereen die hecht aan veiligheid op de werkvloer. 

Filmproducent Harvey Weinstein, wiens wangedrag de #MeToo beweging in gang zette, is deze week schuldig bevonden aan seksueel misbruik. Dat lijkt vanzelfsprekend, gezien wat er allemaal naar buiten is gekomen. Maar dat is het niet. Afhankelijkheidsrelaties op de werkvloer kunnen heel ingewikkeld zijn.

Het ging hier allereerst om een zeer machtig man. Weinstein kon carrières maken en breken in Hollywood – en deed dat ook. Hij mocht vele prominenten tot zijn vrienden rekenen. Hij had zich omringd met advocaten die slachtoffers zwijggeld betaalden en journalisten intimideerden. Ja, Harvey Weinstein kon denken boven de wet te staan. (Voor wie er in detail over wil lezen: New York Times redacteuren Jodi Kantor en Megan Twohey brachten de misstanden aan het licht en schreven er een prijswinnend boek over: Zij zei.)

Wangedrag bewijzen was uiterst complex. De getuigenissen logen er weliswaar niet om – er waren meer dan 90 meldingen van aanranding en verkrachting, waarvan er zes tijdens deze zitting werden behandeld – maar tegelijkertijd hielden de slachtoffers na het misbruik nog contact met hun belager, poseerden met hem op foto’s en deelden in sommige gevallen zelfs opnieuw met hem het bed. Dit is hoe Hollywood werkt, zou Weinstein volgens een getuige zelf hebben geroepen: Hoe denk je dat andere actrices vooruit zijn gekomen?

Zedenzaken leiden toch al zelden tot een veroordeling. Deze krant becijferde deze maand  dat in Nederland vorig jaar slechts 37 procent van de meldingen bij de politie leidde tot een aangifte. Van die aangiften werd vervolgens ruim de helft geseponeerd. Dwang is moeilijk aan te tonen, zeker als verdachte en slachtoffer elkaar kennen. Er zijn zelden getuigen bij. En valse aangiften komen ook voor.

Seks - voor Harvey Weinstein had het weinig te maken met verleiding, intimiteit en liefde. Bij de Hollywood magnaat ging het om verovering en macht. Hij was twee keer zo oud als veel van zijn slachtoffers. Hij had 81 Oscars op zijn naam staan in een bedrijfstak waar zij net kwamen kijken.

Die Oscars zijn uniek voor Hollywood, het wangedrag niet. En dat is waarom deze uitspraak zo’n mijlpaal is. Weinsteins veroordeling is niet alleen goed nieuws voor aankomende actrices, maar voor iedereen die hecht aan een veilige werkomgeving.