Een pakketreis voor je cosmetische ingreep, zonder voor- en nazorg: leg de bemiddelaars aan banden
commentaarBemiddelaars die cosmetische ingrepen in het buitenland als pakketreizen aanbieden zonder professionele voor- en nazorg moeten aan banden worden gelegd, schrijft hoofdredacteur Rennie Rijpma in dit commentaar.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) komt binnenkort met een registratiesysteem voor complicaties na cosmetische ingrepen. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar is een van de initiatiefnemers. In haar ziekenhuis in Amsterdam ziet zij vrijwel wekelijks iemand binnenkomen bij wie een cosmetische operatie tot problemen heeft geleid. Meestal na een ingreep die is uitgevoerd in het buitenland.
In Nederland is de cosmetische gezondheidszorg met regels omgeven. Er zijn kwaliteitseisen voor de professionals die zich hiermee bezighouden voor verschillende ingrepen, het maken van reclame is aan banden gelegd en minderjarigen worden nog eens extra beschermd. Bovendien hanteren artsen in Nederland een hoge ethische standaard.
Goed geregeld, maar toch kan het niet op tegen de sociale druk die sommige mensen ervaren om te voldoen aan een schoonheidsideaal dat ze zichzelf of anderen hen opleggen. De billen van Kim Kardashian worden niet alleen bewonderd, ze worden ook een voorbeeld, zoals de haardos van Ronald en Frank de Boer na hun haartransplantatie een voorbeeld werd voor kalende mannen.
Cosmetische ingrepen worden laagdrempelig - een eerste minimale injectie tegen rimpels noemen we liefkozend baby botox - waarmee het voldoen aan een schoonheidsideaal zich steeds nadrukkelijker opwerpt.
Het is ontluisterend hoe makkelijk kan worden uitgeweken naar cosmetische artsen in het buitenland
Iedereen met een gezonde dosis zelfvertrouwen zal hier een goede eigen keuze in maken en dat is een groot goed; dat we in Nederland zelf beslissen over ons uiterlijk. Zoals het ook een groot goed is dat wie besluit op de natuur in te grijpen, wordt beschermd tegen kwakzalvers of te commercieel gedreven artsen.
Maar juist voor iedereen met wat minder zelfvertrouwen is deze bescherming van groot belang en nu ook niet genoeg. Het is ontluisterend hoe makkelijk kan worden uitgeweken naar cosmetische artsen in het buitenland. Voor ingrepen die een serieus risico met zich meebrengen, worden pakketreizen naar Turkije aangeboden. Het kan in zeer extreme gevallen tot doden leiden, zoals we deze week lazen. Complicaties zijn aan de orde van de dag.
De Nederlandse overheid kan niet optreden tegen malafide artsen in het buitenland. Maar op zijn minst moet de route naar kwakzalverij in het buitenland bemoeilijkt worden. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid van de overheid, de pakketaanbieders en iedereen die overweegt een riskante cosmetische operatie te ondergaan. Het registratiesysteem van de NCVP is in ieder geval een eerste stap.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
12
Zaten er in paprikachips maar paprika’s
Het kabinet wil scholieren gezonder laten eten. Goed idee, nu nog een plan, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
66
Nooit toonde Volkert van der Graaf berouw. Dat blijft wrang
Dat Volkert van der Graaf zijn leven in vrijheid leeft zonder dat hij ooit berouw toonde voor de moord op Pim Fortuyn blijft wrang, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
71
Zijn ze gek geworden met die warmtepomp en zonnepanelen? Of juist wakker?
Het gaat niet te snel maar te langzaam: de energietransitie had huishoudens en bedrijven al veel meer kunnen opleveren, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM
Familie van Nederlandse die stierf na billenoperatie in Turkije: 'Chirurg moet vervolgd worden’
Een Nederlandse nagelstyliste is maandag overleden aan de gevolgen van een omstreden operatie in Turkije, bevestigen bronnen rond de ingreep aan deze site. Het zou gaan om de zogenaamde Braziliaanse billenlift, een beruchte operatie waarbij de chirurg eigen vet van de patiënt overbrengt naar de bil om zo een rondere, vollere achterkant te krijgen. Vorig jaar overleed ook de 39-jarige Sharida Tuinfort uit Rockanje aan de gevolgen van zo’n cosmetische ingreep. -
19
Een olieboycot? Wat is ons verhaal?
Een olieboycot is goed verdedigbaar, maar niet vanzelfsprekend. Dus verdedig hem dan ook, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
Julia van Damme
Lianne Van schoten
Dolly J. de Groot
Julia van Damme