Erdogan zou met zijn opstelling haast een Nobelprijs voor de Vrede in de wacht kunnen slepen
Een vredesakkoord over Oekraïne lijkt binnen handbereik. De Turkse leider Erdogan zou met zijn opstelling haast een Nobelprijs voor de Vrede in de wacht kunnen slepen, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. En wie had dat ooit gedacht.
Ineens, vanuit het niets, gloort er hoop voor Oekraïne. Een vredesakkoord lijkt binnen handbereik. Nooit eerder de afgelopen weken waren de tekenen voor een spoedig einde van deze oorlog zo positief.
De voorstellen die dinsdag op tafel belandden, behelzen onder meer een langjarige neutraliteit van Oekraïne. Dat betekent: geen Navo-lidmaatschap en geen buitenlandse militaire bases op Oekraïens grondgebied. De betrokken onderhandelaars durven zelfs al hardop te dromen van een op handen zijnde topontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en diens Oekraïense collega Volodimir Zelenski - het laatste stapje voor een vredesakkoord.
Oekraïne en Rusland hangen allebei als moegestreden boksers in de touwen. Hun legers zijn uitgeput, murw van het vechten.
Het is de vraag wie een stop op verder bloedvergieten in eigen land het beste kan verkopen. In het vrije Westen hebben we graag het beeld voor ogen van een Rusland dat met de staart tussen de benen vertrekt. Maar dat zijn wij. Russische spindoctors hebben al eerder bewezen dat zij in eigen land een meester zijn in het verkopen van slecht nieuws. De boodschap zal ongetwijfeld iets worden in de trant van: ‘We hebben de Donbas, de oostelijke regio, gered uit de handen van de nazisten’.
Er is een ander aspect dat vooral aandacht verdient; het wonderlijke kwartet dat een hoofdrol speelt in dit hoopvolle onderhandelingscircus. Dat zijn Turkije, Canada, Polen en Israël.
Israël opereerde al weken behoedzaam. Het land stuurde weliswaar humanitaire hulp en haalde kankerpatiëntjes op, maar weigerde Rusland sancties op te leggen. Het leidde tot een uiterst kritische toespraak van Zelenski voor de Israëlische Knesset. Gastland Turkije heeft zich in één klap opgewerkt tot majeure speler op het wereldtoneel. Het ging net als Israël níét over tot een Russische boycot.
President Recep Tayyip Erdogan sprak de leiders van de onderhandelingsdelegaties gisteren toe. Hij sprak van een historische verantwoordelijkheid. ,,Jullie leggen het fundament voor vrede”, zei hij. ,,De hele wereld wacht op het goede nieuws. Wij staan klaar om jullie te helpen.”
Als het allemaal lukt, zou Erdogan met zijn huidige opstelling haast een Nobelprijs voor de Vrede in de wacht kunnen slepen. Een Mark Rutte of Joe Biden zijn daar ver bij uit de buurt. En eerlijk: dat is toch iets om over na te denken.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe onderhandelingen Oekraïne van start in Turkije: ‘Handen schudden zit er niet bij’
Vandaag is een nieuwe ronde onderhandelingen tussen Russische en Oekraïense delegaties, deze keer in Turkije. President Erdogan van Turkije heeft beide partijen verwelkomd in Istanbul, en hoopt op resultaten, vertelt hij in een toespraak. -
3
Waarom 30 november 2022 weleens een historische dag kan zijn geweest
Jammer dat het zoveel over de nadelen van ChatGPT gaat, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
44
Zinvol en plezierig werken kan ook na je pensioengerechtigde leeftijd; de paus en Biden bewijzen het
Geef werknemers meer zeggenschap over wanneer en hoe ze hun werk afbouwen en stoppen. Werkgevers die investeren in gezond en gewaardeerd ouder worden op de werkvloer, zullen worden beloond, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
De overtredingen van Polen en beledigingen van Erdogan kunnen best even worden geslikt
Nederland staat ineens schouder aan schouder met landen als Turkije en Polen. De verschillen met die landen zijn niet ineens weg, maar kunnen wel even wachten, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
46
Woke? Roald Dahl greep zelf als eerste in
Roald Dahl schreef voor de kinderen van vandaag. Zijn literaire nalatenschap houdt dat uitgangspunt in ere, en daar is weinig mis mee, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.
21 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDe Koker
San Mooiman
Sukru Ucmak
G Erdes
Jan Alberts